MENIU

Casa Albă acuză: „Rusia minte! SUA nu se află în spatele atacului cu drone de la Kremlin”

Președintele Vladimir Putin și min. Apărării, Serghei Șoigu (foto: Kremlin)

Rusia și Statele Unite se acuză reciproc, în scandalul atacului cu drone de origine ucraineană asupra Kremlinului. Dacă Moscova susține că americanii se află în spatele acestui atac, Washington-ul dezminte orice implicare.

Kremlinul ''minte'' atunci când acuză Washingtonul că se află în spatele unui presupus atac cu drone ucrainean, a declarat joi un purtător de cuvânt al Casei Albe, informează AFP.

"Nu avem nicio legătură cu această afacere", a declarat la MSNBC purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru securitate naţionale al Casei Albe, John Kirby.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, "minte pur şi simplu" cu privire la acest subiect, a spus Kirby.

 

„Decizia a fost luata la Washington!”


"Deciziile privind astfel de atacuri nu sunt luate la Kiev, ci la Washington", a declarat înainte de aceasta, joi, Dmitri Peskov pentru presă, cu privire la atacul pe care Kremlinul susţine că l-a dejucat miercuri.

Moscova afirmă că a interceptat două drone ucrainene ce vizau Kremlinul, denunțând o tentativă de asasinat împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, cel mai spectaculos atac imputat Kievului de la începutul ofensivei ruse.

Washingtonul se abţine deocamdată să se pronunţe asupra circumstanţelor precise ale acestui incident, însă şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a îndemnat miercuri ca toate acuzaţiile Moscovei cu privire la acest presupus atac ucrainean să fie primite "cu multă precauţie".

În ceea ce priveşte ucrainenii, John Kirby a declarat: "În mod cert, noi nu le dictăm modul în care ei se apără sau operaţiunile pe care ei le întreprind. Însă noi le-am spus clar, public şi în privat, că nu încurajăm şi nu contribuim la lovituri în afara Ucrainei".

 

CITEȘTE ȘI: Armata ucraineană ar fi încercat să-l asasineze pe Putin, cu două drone, noaptea trecută, susține Kremlinul

 

SUA conduc o coaliţie occidentală de susţinere a Kievului după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în februarie 2022, şi şi-au sporit livrările de armament.

Miercuri, Washingtonul a anunţat o nouă livrare de muniţii, rachete şi obuze către Ucraina, în valoare totală de 300 milioane de dolari.

Armata ucraineană "are tot ce are nevoie" pentru a lansa o contraofensivă, atât în termeni de echipament cât şi de formare, a mai declarat joi John Kirby.