Care sunt mizele vizitei lui Barack Obama în Cuba. De cine e însoțit președintele SUA
Presedintele american, Barack Obama, se pregateste sa intoarca o pagina istorica si sa inceapa, duminica, o vizita in Cuba - unul dintre ultimele bastioane comuniste - prin care intentioneaza sa puna capat ultimelor peste cinci decenii de apriga rivalitate, potrivit Ziare.com.
Obama tocmai s-a urcat in avionul spre Havana si, atunci cand va cobori, duminica, la ora locala 17.00 (23.00, ora Romaniei), pe pista Aeroportului Jose Marti, liderul SUA va deveni primul sef de stat american in functie care va pune piciorul pe insula dupa Calvin Coolidge, in 1928, relateaza AFP online.
Insotit de Prima Doamna Michelle si cele doua fiice, Malia si Sasha, el efectueaza aceasta vizita cu un dublu obiectiv: o intalnire cu poporul cubanez si o consolidare a spectaculoasei apropieri angajate la sfarsitul lui 2014 cu aceasta Cuba a lui Raul Castro.
Obama, vizita istorica in Cuba - prima a unui presedinte american in ultimii 88 de ani
Promotorul dialogului in diplomatie, presedintele american - care va efectua dupa aceea o vizita in Argentina - vrea totodata sa refaca imaginea tarii sale in America Latina, umbrita de anii de interventionism in aceasta curte din spate.
In aceasta optica, fostul inamic cubanez constituie simbolul perfect al unei noi relatii cu continentul, iar la finalul celui de-al doilea sau mandat Obama vrea o avansare cat mai puternica in acest dosar, cu scopul de a complica si mai mult orice eventuala intoarcere, indiferent cine-l va succeda in 2017.
Acest obiectiv a determinat Casa Alba sa decreteze, in ultimele luni, o serie de masuri vizand o relaxare a embargoului impus Cubei incepand din 1962, a carui ridicare totala depinde de Congres.
Lantul hotelier Starwood a anuntat sambata seara ca a obtinut unda verde din partea Departamentului Trezoreriei sa deschida doua hoteluri la Havana, devenind astfel prima multinationala americana care se instaleaza in Cuba de la Revolutia lui Castro, in 1959.
Imposibilul devine posibil
Momentul culminant al vizitei presedintelui american va fi discursul pe care-l va sustine marti, intr-un mare teatru din Havana, in fata camerelor de filmare ale televiziunii cubaneze.
Dornic sa le ofere garantii concetatenilor sai, Obama a obtinut de la regim sa intalneasca disidenti, marti, si a avertizat ca va evoca "in mod direct" drepturile omului cu Raul Castro, care i-a succedat la putere fratelui sau, Fidel, in urma cu aproape zece ani.
O serie de disidenti din prim-plan l-au indemnat pe presedintele american, cu o zi inainte de sosire, sa promoveze "o schimbare radicala" in vederea "stoparii reprimarii si recursului la violenta fizica" impotriva opozitiei, ilegala pe insula.
La Havana entuziasmul este aproape palpabil, in contextul in care numerosi cubanezi - care au trait debarcarea ratata in Golful Porcilor, in 1961, si criza rachetelor din 1962 - inca nu-si dau seama ca imposibilul va deveni posibil.
"Un presedinte al Statelor Unite in Cuba (...), primit probabil cu zambete, aplauze si trupe muzicale! Nu ne imaginam, in visurile sau cosmarurile noastre, sa vedem asa ceva in viata noastra", marturiseste un celebru scriitor, Leonardo Padura, in varsta de 60 de ani, pe blogul de stiri Cafefuerte.
Pe strazile capitalei, steagurile americane au "inflorit" in aceste ultime zile. Un restaurant din vechiul oras a indraznit sa imprime o pancarta uriasa in care apar alaturi Raul Castro si Barack Obama. "Din cate-mi amintesc eu nu a existat vreodata vreun portret al vreunui presedinte american" in spatiul public cubanez, se mandreste Miguel Angel Morales, proprietarul localului.
Baseball si Rolling Stones
In pofida entuziasmului fata de aceasta vizita - de neconceput in urma cu putin timp -, schimbarile la care spera Washingtonul ar putea intarzia sa se concretizeze.
Ministrul cubanez de Externe a amintit joi, intr-o alocutiune, pe un ton ferm, ca Havana nu este dispusa sa evoce teme care tin strict de suveranitatea tarii.
"Nimeni nu poate pretinde ca tara sa renunte la vreunul dintre principiile sale (...) pentru a avansa catre normalizarea" relatiilor cu Statele Unite, a subliniat el.
Vizita din scurt a presedintelui venezuelean Nicolas Maduro, vineri si sambata, la Havana, le-a trimis alt mesaj americanilor: al solidaritatii neclintite a Cubei fata de aliatul sau socialist, mereu pregatita sa recurga la retorica antiimperialista.
Inainte sa plece din Cuba catre Buenos Aires, marti dupa-amiaza, Obama urmeaza sa asiste la un meci de baseball intre selectionata nationala a Cubei si echipa Tampa Bay Rays, din Major League Baseball (MLB).
Apoi, Rolling Stones vor veni sambata sa profite de vantul schimbarii din aceasta tara comunista si sa ofere un mare concert gratuit.