MENIU

Care sunt cele 5 state UE care vor și alte opțiuni la plafonarea prețurilor la gaze naturale

Piața gazelor din Europa, influențată MAJOR de criza Ucraina-Rusia-Occident. Foto/Profimedia

Grecia, alături de alte state, propune Comisiei Europene și alte variante la plafonarea prețurilor și să caute soluții viabile la creșterea prețurilor.

Uniunea Europeană va dezvălui săptămâna următoare un set de propuneri pentru demararea achiziţiilor comune de gaze peste câteva luni, precum şi pentru elaborarea unui preţ alternativ de referinţă la gazele naturale, însă reuniunea de miercuri a miniştrilor europeni ai Energiei s-a încheiat fără un răspuns clar la întrebarea dacă pachetul Comisiei Europene va include şi un plafon de preţ.

Într-o scrisoare trimisă joi Executivului comunitar, miniştrii Energiei din Grecia, Italia, Belgia, Ţările de Jos şi Polonia au propus modificarea referinţelor la preţul gazelor naturale de la hub-ul Title Transfer Facility (TTF) în contractele relevante printr-o măsură legală şi/sau regulatorie la nivelul UE.

Bruxelles-ul susţine că este nevoie de un nou index deoarece preţul de referinţă de la TTF este ghidat de gazele livrate prin conducte şi deci nu mai este reprezentativ pentru o piaţă care include din ce în ce mai multe gaze lichefiate.

De asemenea, miniştrii Energiei din cele cinci state membre vor ca UE să analizeze un plafon impus preţurilor angro la gaze şi un mecanism separat pentru a potrivi oferta şi cererea atunci când plafonul de preţ este depăşit via tranzacţii şi licitaţii extra-bursiere.