MENIU

Care sunt cele 3 posibile scenarii ale încheierii războiului din Ucraina

Mariupol, unul dintre cele mai lovite orașe din Ucraina. Foto/Profimedia

Continuarea războiului din Ucraina va depinde de o serie de factori - capacitatea armatei ucrainene de a învinge trupele ruse în Donbass, primirea de arme occidentale de înaltă calitate și posibilitatea deblocării Mariupolului prin forță.

Scriitorul, expert militar și directorul Centrului de Cercetare, Conversie și Dezarmare a Armatei, Valentin Badrak, lansează trei ipoteze în care războiul se poate încheia. 

Potrivit primei variante, o parte din armata rusă va rămâne pe teritoriul Ucrainei, iar Putin ar putea lua în calcul un armistițiu în astfel de condiții.

„Dacă Ucraina și lumea îi permit lui Putin să-și salveze imaginea în acest război, el va lăsa o parte din trupe pe teritoriul Ucrainei (și mă refer nu doar la Crimeea și teritoriile ocupate din Donbass, ci și, de exemplu, coridorul terestru în Crimeea) și va trece la un armistițiu”, spune Badrak.

Al doilea scenariu implică o continuare a incursiunii armatei ruse în pozițiile din teritoriile ocupate. În acest caz, războiul poate să devină unul de lungă durată, iar rușii vor fi dificil de „scos afară”.

„Atunci trupele ucrainene vor trebui să-i scoată literalmente cu forța pe rușii din sudul și estul Ucrainei, iar mingea va fi în terenul Ucrainei”, notează expertul militar.

Posibil, dar nu și principalul, al treilea scenariu implică lichidarea lui Putin de către propriul anturaj. Dar, în acest caz, nu trebuie să sperăm că succesorul acestuia își va schimba politica față de Ucraina.

„În același timp, vom avea ocazia să punem capăt rapid războiului prin negocieri și să obținem retragerea trupelor ruse cel puțin în pozițiile pe care le-au ocupat pe 23 februarie și, eventual, chiar din Crimeea și teritoriile ocupate”, a spus el.

Badrak prezice că evoluțiile până la 9 mai vor arăta care dintre aceste scenarii va funcționa. El le califică pe primele două cele mai probabile, deoarece încă nu există semne că „Putin poate fi lichidat chiar acum”, ci doar în momentul în care Federația Rusă începe să „explodeze din plin” din cauza sancțiunilor.

Fostul președinte al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Vladislav Seleznev, a avertizat că săptămâna viitoare va fi dificilă în ceea ce privește atacurile teroriste și sabotajul, varianta prin care rușii s-ar transfera în mod tradițional în Ucraina.