MENIU

Canada, cuprinsă de FLĂCĂRI - Incendiile fac RAVAGII | Sunt afectați grav peste 100 de milioane de americani - Cauza dezastrului - VIDEO

Fulgerele și vremea neobișnuit de caldă sunt de vină pentru incendiile care fac ravagii în Canada, spun experții. Norii de fum au ajuns până în nord-estul Statelor Unite, unde peste 100 de milioane de oameni sunt afectați de efectele dezastrului ecologic. 

Incendiile de vegetaţie s-au răspândit vineri în provincia British Columbia, din vestul Canadei, în timp ce sute de focare continuă să ardă în partea opusă a ţării, în Quebec, iar fumul degajat planează deasupra oraşelor din America de Nord, informează Reuters, potrivit agerpres.ro.

În acest an, vara a venit mai devreme în această parte a globului, iar solul a rămas mai uscat decât de obicei. Din acest motiv, sezonul incendiilor din Canada durează mai mult. Specialiștii dau vina pe schimbările climatice, potrivit Realitatea PLUS.

„Din păcate, știm că din cauza creșterii temperaturilor globale și a schimbărilor climatice, vom avea mai multe fenomene ca incendiile de pădure, uragane, precum Fiona de anul trecut”, a explicat STEVEN GUILBEAULT, ministrul canadian al Mediului și Schimbărilor Climatice, relatează Realitatea PLUS.

Canada se confruntă cu cel mai grav început de sezon al incendiilor de vegetaţie din istorie, după ce, de la începutul anului, s-au înregistrat 2.392 de incendii, iar 4,4 milioane de hectare au fost pârjolite, potrivit Canadian Interagency Forest Fire Centre (CIFFC), de circa 15 ori mai mult decât media anuală din ultimul deceniu. CIFFC a raportat 427 de incendii active, dintre care 232 erau scăpate de sub control.



Circa 2.500 de persoane au fost îndemnate joi să evacueze comunitatea Tumbler Ridge din nord-estul British Columbia. Oficialii au extins ordine de evacuare pentru incendiul Donnie Creek, al doilea cel mai mare incendiu înregistrat pe teritoriul provinciei.

Incendiile de pădure din Canada sunt un fenomen general, în special în vestul țării, însă este neobișnuit ca acesta să aibă loc pe ambele coaste în același timp, mai spun experții, potrivit Realitatea PLUS.



În provincia estică Quebec însă, pompierii au reuşit să aducă sub control incendii care ameninţau facilităţi hidroelectrice din regiunea Lac-Saint-Jean, la circa 300 de kilometri nord de oraşul Quebec, a relatat vineri postul public Radio-Canada.

Ploaia şi nivelurile ridicate de umiditate au facilitat munca pompierilor, a spus un purtător de cuvânt al unui departament local de pompieri, potrivit Radio-Canada.

Autorităţile federale au spus săptămâna aceasta că sunt îngrijorate de ameninţarea pe care flăcările ar putea să o reprezinte pentru infrastructura critică.

Temperaturile în anumite regiuni din British Columbia au urcat la peste 30 de grade Celsius săptămâna aceasta, cu aproape 10 grade mai mult decât media sezonieră. Sunt aşteptate ploi în weekend existând riscul producerii de descărcări electrice.

Deşi incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Canada, este neobişnuit ca focarele să se declanşeze simultan în est şi în vest, irosind resurse şi alimentând temeri despre agravarea consecinţelor schimbărilor climatice.

În provincia vestică Alberta, peste 3.500 de persoane sunt vizate în continuare de ordine de evacuare, iar avertizările de caniculă erau în vigoare pentru cea mai mare parte din regiunea centrală.



Aproape o treime din incendiile care ard pe teritoriul Canadei se află în Quebec, mai mult decât în celelalte provincii. Luni sunt aşteptate ploi în Quebec şi în provincia învecinată Ontario.

Pompieri din ţări precum Africa de Sud, Australia şi Noua Zeelandă, precum şi sute de pompieri din Statele Unite au sosit în Canada pentru a ajuta la singerea incendiilor.

În provincia canadiană Quebec, aproape 800 de mii de hectare au fost afectate, spun autoritățile. Din luna ianuarie și până acum au fost înregistrate de două ori mai multe incendii, comparativ cu media din ultimii 10 ani. 

 

POPULAȚIA DIN SUA, INFLUENȚATĂ GRAV DE INCENDIILE DIN CANADA

 

Nu doar Canada este afectată. Valurile de fum au ajuns până în Statele Unite, unde au afectat o treime din populație. Zborurile au fost întârziate, mai multe școli au fost închise, iar evenimentele în aer liber au fost anulate, amintește Realitatea PLUS.

Fumul degajat de incendii afectează milioane de persoane din estul Canadei şi din nord-estul Statelor Unite.

Aerul de slabă calitate este aşteptat să persiste în oraşe precum Ottawa, Toronto, New York şi Washington până duminică, când direcţia vântului se schimbă.

Locuitorii din New York și cei care vin din alte state spun că atmosfera este irespirabilă. Ceața provocată de incendii, i-a făcut pe newyorkezi să caute modalități de a pleca definitiv din oraș. Cum să-mi vând casa rapid- a fost cea mai căutată propoziție pe google. Practic această sintagmă a crescut cu 2.147 la sută în ultimele zile, se arată în trendurile de căutare.

 

Mai multe articole despre: