MENIU

Căldura face ravagii în Italia. Peste 43 de grade Celsius în termometre

Italia se află în mijlocul celei mai intense perioade de căldură din vara anului 2024, cu temperaturi care depășesc 43 de grade Celsius în regiunile cele mai sudice ale țării, potrivit Xinhua, citat de Agerpres. Această vară a fost deja marcată de mai multe valuri severe de căldură, iar prognozele meteo indică zile extrem de fierbinți în perioada următoare.

Italia se confruntă cu valuri de căldură record

Site-ul de date meteorologice Il Meteo a anunțat că zilele care urmează vor fi „cele mai toride ale sezonului estival”, cu temperaturi care vor depăși 43 de grade Celsius în sudul Italiei și peste 40 de grade Celsius în partea de nord a țării. „După o scurtă perioadă de răgaz în weekendul trecut, curenții de aer din Africa au revenit cu o intensitate mai mare ca niciodată, provocând o nouă explozie de căldură în întreaga țară”, a declarat Il Meteo.

Începând de marți, Ministerul italian al Sănătății a emis un „cod portocaliu” pentru cinci dintre cele mai mari 27 de orașe ale țării. Acest cod semnalează riscuri pentru sănătate în special pentru persoanele vârstnice și cele cu probleme de sănătate. Până joi, se estimează că numărul orașelor aflate sub avertizare de „cod portocaliu” sau „cod roșu” (care indică riscuri de sănătate chiar și pentru persoanele tinere și sănătoase) se va dubla. Totuși, având în vedere că datele ministerului permit emiterea acestor coduri doar pentru două zile, este posibil ca situația din weekendul viitor, când sunt prognozate temperaturi extrem de ridicate, să nu fie complet reflectată.

Anul 2024 marchează al treilea an consecutiv în care Italia se confruntă cu perioade îndelungate de căldură extremă și secetă. Deși temperaturile record stabilite anul trecut nu au fost depășite, valurile de căldură au început mai devreme în acest an, cu primele zile caniculare apărând înainte de debutul oficial al verii.