MENIU

Cadavre recuperate din epava iahtului de lux scufundat în Sicilia: patru persoane rămân dispărute - VIDEO

Două cadavre au fost recuperate de scafandri din epava iahtului de lux The Bayesian, care s-a scufundat luni dimineață în urma unei furtuni violente în largul coastelor Siciliei. Deși echipele de salvare au reușit să găsească aceste rămășițe umane, încă patru persoane aflate la bordul iahtului sunt date dispărute. Potrivit Reuters și Agerpres, epava iahtului se află la o adâncime de 49 de metri și operațiunile de salvare continuă.

Iahtul The Bayesian s-a scufundat luni

The Bayesian, un iaht de 56 de metri lungime deținut de soția miliardarului britanic Mike Lynch, cunoscut pentru succesul său în domeniul IT, s-a răsturnat și s-a scufundat în apropierea portului Porticello, lângă Palermo, din cauza unei furtuni extrem de puternice. La bordul iahtului se aflau 22 de persoane, dintre care 15 au reușit să părăsească vasul înainte ca acesta să se răstoarne. Printre cei dispăruți se numără Mike Lynch, fiica sa de 18 ani, Jonathan Bloomer, președintele Morgan Stanley International, soția acestuia, precum și avocatul Chris Morvillo și soția sa.

„Am recuperat două cadavre, unul dintre ele aparținând unui bărbat corpolent”, a declarat Salvatore Cocina, șeful protecției civile siciliene. El a adăugat că echipele de salvare se confruntă cu dificultăți majore din cauza adâncimii și a condițiilor dificile de lucru. Scafandrii au un interval limitat de timp pentru a explora epava, care este răsturnată pe partea dreaptă și este obstrucționată de mobilă și resturi.

„Cea mai mare provocare este adâncimea, care limitează timpul petrecut sub apă”, a explicat Marco Tilotta, scafandru implicat în operațiuni. „Trebuie să căutăm centimetru cu centimetru”.

Autoritățile caută victimele

Paza de coastă italiană utilizează un vehicul submersibil operat prin telecomandă pentru a inspecta fundul marin și a colecta imagini ale naufragiului. De asemenea, au fost intervievați supraviețuitorii, inclusiv căpitanul iahtului, James Catfield, și echipajul altor nave aflate în apropiere. „Furtuna a fost extrem de intensă și ne-a luat prin surprindere”, a declarat Catfield, citat de La Repubblica.

În momentul de față, niciun individ nu este investigat în legătură cu incidentul. The Bayesian, construit de compania italiană Perini în 2008 și renovat ultima dată în 2020, este un iaht premiat pentru design, capabil să găzduiască până la 12 invitați în 6 apartamente, cu un echipaj de 10 persoane. Catargul său de 75 de metri este cel mai înalt catarg din aluminiu din lume.

Autoritățile britanice au trimis în Sicilia patru inspectori specializați în accidente maritime pentru a realiza o evaluare preliminară a incidentului.