Bruxelles adâncește agonia lui Putin - Sancțiuni fără precedent contra Rusiei până în 2024, ca reacție la războiul din Ucraina
Uniunea Europeană a prelungit sancțiunile împotriva Rusiei până la începutul anului viitor. Decizia a fost luată de Consiliul UE ca urmare a declanșării războiului în Ucraina de către Vladimir Putin.
Consiliul UE a decis joi să prelungească cu șase luni, până la 31 ianuarie 2024, măsurile restrictive care vizează sectoare specifice ale economiei Federației Ruse.
Sancțiunile UE împotriva Rusiei au fost introduse prima oară în 2014 când Vladimir Putin a invadat Peninsula Crimeea. Acestea au fost extinse odată cu declanșarea războiului Rusiei în toată Ucraina pe 24 februarie 2022, catalogat drept agresiune militară neprovocată și nejustificată împotriva Ucrainei.
În prezent, sancțiunile Bruxelles împotriva Rusiei cuprind o gamă largă de măsuri sectoriale, inclusiv restricții privind comerțul, sectorul financiar, tehnologia și produsele cu dublă utilizare, industria, transporturile și produsele de lux, potrivit comunicatului Consiliului UE.
Sancțiunile împotriva Rusiei acoperă, de asemenea: o interdicție privind importul sau transferul de țiței transportat pe mare și de anumite produse petroliere din Rusia către UE, excluderea din SWIFT a mai multor bănci ruse și suspendarea activităților și a licențelor de radiodifuziune ale mai multor canale de dezinformare sprijinite de Kremlin. În plus, au fost introduse măsuri specifice pentru a consolida capacitatea UE de a combate eludarea sancțiunilor.
Pe lângă sancțiunile economice impuse Federației Ruse, UE a instituit diferite tipuri de măsuri ca răspuns la acțiunile destabilizatoare ale Rusiei împotriva Ucrainei. Acestea includ: restricții privind relațiile economice cu Crimeea și orașul Sevastopol, anexate în mod ilegal, precum și cu zonele necontrolate de guvern din regiunile Donețk și Luhansk; măsuri restrictive individuale (înghețarea activelor și restricții de călătorie) împotriva a numeroase persoane și entități, precum și măsuri diplomatice.
Începând cu 24 februarie 2022, UE a adoptat 11 pachete de sancțiuni fără precedent și de mare impact ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, decisă de Vladimir Putin.
Consiliul European își reiterează condamnarea fermă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare vădită a Cartei ONU, și reamintește sprijinul de neclintit al Uniunii Europene pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, precum și pentru dreptul inerent al Ucrainei de autoapărare împotriva agresiunii Rusiei.
Uniunea Europeană va continua să furnizeze un important sprijin financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic Ucrainei și poporului ucrainean atât timp cât va fi nevoie, se mai atrage atenția în comunicatul ce cuprinde cele mai recente sancțiuni împotriva Rusiei.