Liderii UE au aprobat acordul pentru BREXIT, greul abia urmează. ”E o zi tristă, o tragedie”
Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat duminică acordul privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Un pas important în procesul despărțirii, dar în același timp unul catalogat drept ”trist” de unii oficiali. Următorul pas important s-ar putea dovedi fatal pentru acest acord. Sunt șanse mari ca Parlamentul de la Londra să respingă planul cu care Theresa May a încercat din răsputeri să îi convingă pe britanici.
Statele membre au aprobat, duminică, acordul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cele 27 de state membre s-au exprimat, de asemenea, în favoarea "unei relaţii cât mai strâns posibil" cu Londra după Brexit.
Nu a fost un motiv de sărbătoare. ”Este o zi tristă”, a spus Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.
Juncker a spus că acordul este ”cel mai bun posibil”, dar a subliniat că summitul nu este prilej de sărbătoare sau bucurie. ”E o tragedie”, a spus el.
Premierul Olandei, Marc Rutte, a admis și el că acordul este acceptabil, dar regretabil. ”Nimeni nu câștigă. Toți pierdem în urma plecării Marii Britanii”, a spus șeful guvernului olandez.
Oricum, următorul pas important pe cursul despărțirii ar putea să arunce totul în aer. În vreme ce ratificarea documentului în Parlamentul European nu se va lovi cel mai probabil de niciun obstacol, avizarea acestuia de către parlamentarii britanici este o cu totul altă chestiune.
Acordul lui May este criticat atât de parlamentarii care susțin plecarea din UE, cât și de cei care doresc rămânerea în Uniunea Europeană.
Solicitările privind organizarea unui noun referendum se întețesc, iar opinia publică se arată și ea nemulțumită de planul propus de premier.
În condițiile în care May își controlează cu greu propriul partid, există șanse mari ca acordul să fie respins în Parlamentul de la Londra.
Iohannis: Nu putem să considerăm această zi una fericită
Klaus Iohannis a spus că acordul de retragere este un document foarte important, în care se stipulează, de exemplu, cum vor fi tratați românii în Marea Britanie. ”Un document foarte amplu, foarte bine elaborat, s-a lucrat un an și jumătate la acest document. Nu putem să considerăm această zi una fericită dacă îi realizăm importanța”, a spus șeful statului.
Președintele a mai spus că acordul face ca această despărțire să fie gestionabilă și să capete un fundament juridic solid.
Întrebat ce se schimbă pentru românii din Marea Britanie, președintele român precizează că este cel mai bun acord posibil.
”Nu se schimbă mare lucru, acest document dacă intră în viagoară protejează românii și toți cetățenii europeni din Marea Britanie”, a declarat Iohannis.
Președinte a mai spus că acordul va fi finalizat sub președinția română a Uniunii Europene.
"Consiliul European aprobă acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice", scriu liderii celor 27 de state membre în concluziile summitului extraordinar de la Bruxelles.
Ei s-au exprimat de asemenea în favoarea "unei relaţii cât mai strânse posibil" cu Londra după Brexit.
Acordul de retragere, care are 585 de pagini, detaliază condiţiile juridice ale ieşirii Marii Britanii din UE la 29 martie 2019.
Declaraţia politică ce însoţeşte acordul subliniază obiectivele comune ale Londrei şi Bruxellesului pentru viitoarea lor relaţie. Documentul nu are un caracter obligatoriu.
Înainte de summit, șeful statului a asigurat că drepturile românilor vor fi protejate. ”Drepturile românilor sunt perfect protejate. Dacă aceasta intră în viagoare pentru noi este potrivit”, a spus Klaus Iohannis, înainte de summit.
"Astăzi avem discuţia asupra proiectului de Acord de retragere, Acordul Brexit. Trebuie să înţelegem bine despre ce este vorba. Plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană are două faze importante: retragerea şi relaţiile viitoare care vor fi stabilite ulterior. Astăzi vorbim de Acordul de retragere. Este foarte important pentru că fără un astfel de acord nimic nu rămâne stabilit între UE şi Marea Britanie. Acest acord a fost negociat îndelung, în detaliu, UE 27, noi care rămânem în Uniune, am stabilit o echipă de negociatori cu un negociator şef, domnul Barnier, echipă care a făcut o treabă foarte bună. Noi i-am sprijinit, în acelaşi timp am avut grijă ca punctele care ne interesează pe noi să fie bine clarificate în acest proiect de acord şi până în acest moment pot să spun că suntem mulţumiţi de proiect. Proiectul reflectă toate preocupările noastre şi soarta românilor din Marea Britanie, finanţarea bugetului UE şi multe, multe alte lucruri. Este un acord care are vreo 500 de pagini şi opinia noastră este că proiectul este bun, merită mers mai departe", a spus Iohannis.
Dramă până în ultimul moment
Ultimul obstacol în calea parafării Brexit-ului - situaţia privind enclava britanică Gibraltar - a fost depăşit in extremis, sâmbătă, Spania şi Marea Britanie anunţând că au ajuns la un acord în privinţa micii peninsule de pe coasta de sud a Spaniei şi teritoriu britanic începând din 1713.
Spania ameninţase că se va opune 'acordului de divorţ' privind Brexit-ul dacă dreptul său de veto asupra relaţiei viitoare între UE şi enclava britanică Gibraltar nu este recunoscut în scris. Premierul spaniol Pedro Sanchez declarase vineri că nu va decide în legătură cu participarea sa la summitul de duminică până când această condiţie nu va fi îndeplinită.
Conform regulilor UE, tratatul de ieşire este adoptat de majoritate şi nu cu unanimitate de voturi, astfel încât un singur stat nu poate să blocheze procesul. Cu toate acestea, liderii UE doresc unitate cu privire la chestiunea extrem de sensibilă a ieşirii Regatului Unit din blocul comunitar.
Premierul britanic Theresa May consideră că poate obţine aprobarea parlamentului de la Londra pentru acordul negociat cu Uniunea Europeană privind termenii retragerii ţării sale din blocul comunitar şi îşi va concentra eforturile pe convingerea membrilor Partidului său conservator despre avantajele acordului.
Purtătorul de cuvânt al şefei executivului de la Londra a declarat că Theresa May a obţinut un sprijin solid din partea membrilor cabinetului său pentru declaraţia politică ce stabileşte cadrul viitoarei relaţii dintre Londra şi Uniunea Europeană după Brexit.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat joi că negociatorii britanici şi cei ai Uniunii Europene au convenit textul documentului comun care stabileşte obiectivele pentru viitoarea relaţie post-Brexit între Londra şi blocul comunitar.
Declaraţia politică comună merge mână în mână cu acordul de retragere a Marii Britanii, detaliind termenii 'divorţului'. Ea acoperă obiectivele viitoare comune în domeniile comerţului, securităţii şi cooperării politice, punând bazele negocierilor care pot începe imediat după ieşirea Regatului Unit din UE.
Textul principal al declaraţiei politice, consultat de Reuters, relevă că UE şi Londra "sunt de acord să dezvolte un parteneriat economic ambiţios, extins şi echilibrat".
Esenţial pentru Theresa May este faptul că documentul obligă UE să caute modalităţi de a se evita activarea unei clauze de tipul "plasă de siguranţă", care să garanteze că la frontiera dintre Republica Irlanda - care este stat membru al UE - şi provincia britanică Irlanda de Nord nu vor fi reintroduse controalele vamale.