MENIU

Bomba lui Stoltenberg la summitul NATO de la Vilnius: Condiție la aderarea Ucrainei după scrisoarea celor 6 - Replica lui Zelenski

Ucraina primește o lovitură dură în timpul summit-ului crucial de la Vilnius. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a aruncat „bomba” în timp ce Zelenski se așteaptă să primească garanții legate de aderarea la Alianța militară. La rândul său, președintele ucrainean nu a întârziat să lanseze un avertisment dur Occidentului.

"Sarcina noastră acum este să ne asigurăm că Ucraina învinge în acest război, garantând aprovizionarea cu arme şi muniţii, pentru că dacă Ucraina nu câştigă ca naţiune democratică şi independentă, nu va exista niciun motiv pentru a discuta despre garanţii de securitate sau despre aderarea la NATO.

Preşedintele Volodimir Zelenski va fi alături de noi în această seară la cină şi mâine (miercuri, 12 iulie, n.r.) pentru a inaugura Consiliul Nato-Ucraina: sunt sigur că aliaţii vor trimite un mesaj puternic pentru a sublinia necesitatea ca Ucraina să se apropie de NATO", a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg, în deschiderea lucrărilor summit-ului de la Vilnius, citat de ANSA și CNN.

Președintele Ucrainei va participa miercuri la întâlnirile cu liderii NATO de la Vilnius, Lituania.

În același timp, generalul în retragere Ben Wallace susține că „membrii NATO ar trebui să lucreze împreună pentru a se asigura că Rusia eșuează în... invazia sa ilegală a Ucrainei, înainte de a permite Ucrainei să se alăture alianței. Oricând se încheie acest conflict, ar trebui să fim pregătiți cât mai repede posibil pentru a aduce Ucraina în NATO”, a declarat Wallace pentru CNN.

 

RĂSPUNSUL DUR AL LUI ZELENSKI DUPĂ MESAJUL FERM AL LUI STOLTENBERG

 

Răspunsul lui Zelenski la condiția anunțată de Stoltenberg nu a întârziat să apară. Liderul de la Kiev reproșează cu duritate ezitarea aliaților din NATO legată de aderarea țării sale. Ucraina spera să obţină garanţii că va fi acceptată ca stat membru al alianţei odată încheiat războiul declanşat de Rusia.

„Incertitudinea” privind aderarea Ucrainei la NATO este o motivație pentru Rusia de a „continua teroarea”, a transmis președintele Volodimir Zelenski.

„Îi apreciem pe aliații noștri. Apreciem securitatea noastră comună. Și apreciem întotdeauna o conversație deschisă. Ucraina va fi reprezentată la summitul NATO de la Vilnius. Pentru că este vorba despre respect.

Dar și Ucraina merită respect. Acum, în drum spre Vilnius, am primit semnale că se discută anumite formulări fără Ucraina. Și aș dori să subliniez că această formulare este despre invitația de a deveni membru NATO, nu despre apartenența Ucrainei.

Este fără precedent și absurd că nu este stabilit niciun interval de timp pentru invitație (de aderare la NATO, n.r.) și nici pentru aderarea Ucrainei.

În timp ce, în același timp, se adaugă o formulare vagă despre „condiții” chiar și pentru invitarea Ucrainei.

Se pare că nu există nicio disponibilitate nici de a invita Ucraina în NATO, nici de a o face membră a Alianței.

Aceasta înseamnă că se lasă o fereastră de oportunitate pentru a negocia aderarea Ucrainei la NATO în negocierile cu Rusia.

Și, pentru Rusia, aceasta înseamnă un argument în plus pentru a-și continua teroarea.

Incertitudinea este slăbiciune. Și voi discuta deschis despre asta la summit”, a transmis Zelenski.

 

SCRISOAREA CELOR 6 PENTRU UCRAINA - APEL PENTRU ȚĂRILE MEMBRE NATO

 

Poziția tranșantă a președintelui Ucrainei este împărtășită și de cei șase foști generali NATO, care au cerut aderarea rapidă a țării aflate în război cu Rusia de peste un an de zile.

Aceștia au lansat o scrisoare deschisă ţărilor membre NATO pentru a oferi Ucrainei o foaie de parcurs clară pentru aderarea la Alianță. Cei 6 sunt susținuți de generalul Ben Hodges, fost comandant al forţelor americane în Europa, şi Michael Repass, fost şef al operaţiunilor speciale pentru forţele americane în Europa. 

Mesajul celor şase generali în retragere a fost reluat și de şeful biroului prezidenţial ucrainean, Andrii Iermak.

„Şase generali în retragere din ţările NATO le-au cerut liderilor la summitul Alianţei de la Vilnius să deschidă o cale concretă de aderare pentru Ucraina”, a transmis Iermak.

„La summitul de la Bucureşti din 2008, aliaţii au convenit că Ucraina va deveni membru NATO în viitor. Este timpul ca ţările NATO să-şi îndeplinească promisiunea.

Ucraina şi-a dovedit voinţa şi hotărârea de a-şi proteja independenţa şi de a proteja securitatea altor ţări europene. A arătat că apără principiile şi valorile democratice şi s-a dovedit a fi un partener de încredere şi un aliat al NATO, în ciuda acţiunilor militare dezgustătoare, a crimelor de război şi a încălcării dreptului internaţional de către Rusia.

NATO trebuie să recunoască Ucraina în calitate de membru de sine stătător.

Este singura metodă de a asigura pacea în Europa şi de a face faţă agresiunii ruse”, au transmis cei şase generali în retragere.

Cei 6 foși generali sunt: generalul de armata estonă în retragere Riho Terras, fostul şef al Statului Major al Apărării din Polonia, Meczyslaw Gocul, precum şi foştii şefi ai armatelor Letoniei, Raimonds Graube, şi Lituaniei, Vytautas Jonas Zhukas.