Bloggerii militari ruși îl fac praf pe Putin. Este un "cadavru”, iar discursul despre starea națiunii, mult prea moale
O serie de bloggeri militari ruși, considerați extrem de influenți în rândul structurilor din armata regulată, dar și a grupărilor de tip Wagner sau Kadîrov, au reacționat dur în urma discursului de marți al președintelui Vladimir Putin. Aceștia i-au reproșat liderului de la Kremlin banalitatea discursului, iar unul dintre ei chiar l-a catalogat drept „cadavru”, iar discursul ca fiind al unei persoane care și-a pierdut mințile.
Mai mulți milbloggeri ruși au condamnat faptul că Putin n-a vorbit aplicat despre noi obiective de război, pentru a schița noi măsuri de susținere a „operațiunii militare speciale” sau pentru a trage la răspundere autoritățile ruse pentru numeroasele lor eșecuri militare, potrivit unei analize realizate de Institutul de Studii ale Războuilui.
Alți influenceri favorabili Kremlinului au lăudat toate măsurile adoptate, inclusiv suspendarea participării Rusiei la acordul privind armamentul nuclear START și sprijinul acordat republicilor separatiste din Donbas.
Alți milbloggeri au criticat discursul lui Putin pe care l-au descris ca fiind banal și lipsit de acțiuni semnificative.
Fostul comandat al separatiștilor din Donbas Igor Ghirkin a subliniat că liderul rus n-a spus nimic semnificativ timp de 40 de minute. A omis înfrângerile militare și declinul economic al Rusiei și nu a reușit să tragă la răspundere oficialii ruși.
Ghirkin și-a exprimat, de asemenea, frustrarea față de faptul că Putin nu a folosit discursul pentru a recunoaște oficial războiul, a anunța următoarele obiective sau a contracara sancțiunile occidentale.
Un alt milblogger a susținut că suspendarea participării Rusiei la START este simbolică și nu va îmbunătăți situația Rusiei pe câmpul de luptă, cerând în schimb Moscovei să împiedice livrările de ajutor militar occidental în Ucraina.
Un al treilea milblogger l-a comparat pe Putin cu un cadavru și a reluat multe dintre plângerile lui Ghirkin cu privire la responsabilitatea autorităților ruse pentru ce se întâmplă pe câmpul de luptă și lipsa deciziilor.
"Dacă și-ar fi citit discursul în fața unei audiențe publice, probabil că alții oameni sănătoși la cap ar fi chemat asistență de specialitate," a scris Anatoli Nesmian.
Opiniile critice pot indica și o poziționare favorabilă finanțatorului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin. De altfel, și acesta a sugerat că discursul liderului rus a fost banal, afirmând că n-a stat să-l asculte pentru că era prea ocupat să-și aprovizioneze oamenii cu muniția necesară pentru a continua operațiunile de luptă eficiente în Ucraina.