MENIU

Bilanțul victimelor în Ucraina, peste 3.000 de morți

Șeful departamentului ONU pentru drepturile omului, Ivan Simonovic, a declarat, astăzi, că numărul persoanelor ucise, în conflictul din sud-estul Ucrainei, a crescut la peste 3.000 de morți, dacă sunt incluse și victimele zborului MH17, însă  a precizat că cifra reală ar putea fi mai mare, informează Reuters.

Potrivit lui Ivan Simonovic, numărul oficial al persoanelor ucise în Ucraina în timpul conflictului, care a început la mijlocul lunii aprilie, este de 2.729. Dacă sunt luate în considerare cele 298 de victime ale prăbușirii avionului Boeing 777, aparținând Malaysia Airlines, numărul morților depășește 3.000, informează Agerpres.

”Acest număr (de persoane ucise în Ucraina) include victimele înregistrate în baza resurselor disponibile și numărul real poate fi semnificativ mai mare”, a declarat Simonovic, într-o reuniune extraordinară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ce se desfășoară luni la sediul Organizației din Viena.

Zborul MH17 s-a prăbușit în apropiere de Donețk, în estul Ucrainei, după ce, aparent, a fost lovit de o rachetă la 17 iulie.

Washingtonul și guvernul ucrainean acuză rebelii separatiști, sprijiniți de Rusia, de doborârea avionului malaezian prin intermediul unui sistem de rachete, avansat de proveniență rusă, luându-l eronat drept un avion militar ucrainean.

Un armistițiu între forțele ucrainene și rebeli se menține, în mare, luni, deși Kievul i-a acuzat pe rebeli de încălcarea sporadică a acestuia, în decursul nopții de duminică spre luni, în special în zona orașului-port Mariupol, unde s-au înregistrat lupte.

 

Mai multe pe Agerpres.