ALEGERI SUA. "Socialist, revoluționar, omul celor 99%". Cine este Bernie Sanders
BERNIE SANDERS. Senatorul de Vermont, contracandidatul lui Hillary Clinton la nominalizarea Partidului Democrat în cursa prezidențială, a venit "de nicăieri" și s-a transformat într-un adevărat idol al tinerilor și o speranță a americanilor dezamăgiți de inegalitățile economice și de incapacitatea politicienilor de a schimba ceva. Cine este însă Bernie Sanders?
Bernie Sanders a intrat în cursă în luna mai ca un candidat fără prea multe șanse. Nu este un democrat, ci un independent, lucru rar, potrivit analiștilor americani.
Sanders a prins repede la alegători și s-a transformat într-un rival serios al senatoarei Clinton, mulțumită discursurilor sale înflăcărate și, în ciuda celor 74 de ani ai săi, a succesului la tineri - confirmat din plin pe rețelele sociale. În același timp, s-a văzut criticat, inclusiv din tabăra democrată, pentru că este prea utopic și nerealist în planurile sale.
El se caracterizează drept un democrat socialist, alegătorii democrați, în special tinerii, îl văd drept un revoluționar, un om care luptă pentru cei 99%, pentru "cei mici".
Succesul lui Sanders s-a văzut în sumele strânse de la donatori.
În ultimul trimestru din 2015, spre exemplu, a strâns 33 de milioane de dolari (comparativ cu cele 37 de milioane strânși de Clinton) fără ajutorul așa numitelor Comitete de Acțiune Politică (PACs), ci numai din donații mici.
Activist împotriva războiului
Sanders s-a născut la New York și a crescut într-un apartament mic, lucru care, a spus chiar el, l-a făcut conștient de diferențele dintre clase.
A participat la acțiuni civile pentru drepturile omului și împotriva războiului din Vietnam.
A intrat în politică în 1971, candidând fără succes din partea Liberty Union, un partid cu rădăcini socialiste. A reușit însă să fie ales primar al orașului Burlington, Vermont, unde a servit patru mandate.
A fost ales în Camera Reprezentanților în 1990 ca independent și apoi în Senat în 2007, când Barack Obama, pe atunci senator, a făcut campanie pentru el.
Ce susține Bernie Sanders
De când a ajuns la Washington, Sanders i-a criticat pe politicienii republicani și democrați pentru că ar fi prea legați de marile companii și de donatori.
Senatorul este un admirator al politicilor sociale din țările nordice.
În privința economiei, Sanders dorește creșterea impozitului pe venit pentru cei care câștigă mai mult de 250.000 de dolari pe an. El dorește în general un sistem de taxare mai progresiv și ar impozita veniturile peste 10 milioane de dolari pe an cu 52%.
Una dintre destinațiile banilor astfel strânși este sistemul de sănătate. Sanders propune un singur sistem, prin care statul federal și administrațiile statelor să ofere servicii de sănătate pentriu toți cetățenii americani. Suma estimată pentru acest efort ar fi de 13,8 trilioane de dolari timp de zece ani.
Prin comparație, Clinton propune o lărgire a acoperirii asigurărilor de sănătate, dar nu este de acord cu propunerea lui Sanders, pe care o consideră nerealistă.
La capitolul educație, Sanders propune învățământ superior gratuit în toate colegiile și universitățile americane, o propunere cu un succes uriaș într-o țară unde datoria absolvenților este strivitoare.
Senatorul propune ca marile bănci și alte entități financiare să fie împărțite în companii mai mici, pentru ca un eventual faliment să nu aibă un impact uriaș asupra pieței. El susține totodată o taxă mai mare pentru tranzacțiile financiare cu risc mare.
În privința politicii de securitate, Sanders susține retragerea trupelor din teatrele de operațiuni și concentrarea pe politica internă.
Sanders a votat împotriva intervenției în Irak. El susține acordul cu Iranul și este un critic al politicii duse de actuala administrație israeliană.
Senatorul propune legalizarea situației imigranților, inclusiv acordarea cetățeniei. El este acuzat însă că în trecut a votat împotriva reformei imigrației.
Sanders este un susținător al măsurilor ferme luate pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice, inclusiv al taxării companiilor care poluează.
surse: BBC news, PBS, The New York Times