MENIU

Bernd Fabritius: Democrație șchioapă în Germania? Nicidecum!

Bernd Fabritius

Politicianul german de origine română Bernd Fabritius, membru al Bundestagului din partea Uniunii Creștin-Sociale (CSU), explică, într-o poziție transmisă Realitatea.net și Realitatea TV, mecanismul democratic din Germania și relația dintre Uniunea Creștin-Democrată (CDU), partidul Angelei Merkel, și CSU, partenerul său politic din Bavaria. Precizarea vine în replică la un articol publicat de Hotnews.ro, care observa "democrația șchioapă" din Germania, unde bavarezii nu pot vota CDU.  

Sub titlul "Democrație șchioapă în Germania? Nicidecum! Percepție deficitară la HotNews", Bernd Fabritius explică argumentele care stau la baza acordului CDU-CSU, care presupune că doar Uniunea Creștin-Socială participă la alegeri în Bavaria, în ciuda nemulțumirii unor alegători. 

"Așa este dacă nepriceperea sau cel puțin superficialitatea duce la analize politice. Corespondentul Hotnews Dani Rockhoff reclamă "o anomalie greu de imaginat" și conchide că democrația ar fi șchioapă în Germania, deoarece partidul CDU nu poate fi ales în Statul Bavaria. 

Fenomenul nu este deloc anomalie sau deficit democratic, ci evident și ușor de explicat: Germania este o Republică Federală, compusă din 16 state în mare parte independente, numite „Land“ și fiecare cu constituție, cu parlament și executiv propriu. Competența de legiferare este repartizată după domeniu în mod exclusiv sau în concurență fie Landurilor (de exemplu educația, cultură, protecția mediului, sportul etc.), fie federației (apărarea, o parte din fiscalitate, dreptul penal etc). Din motivul acestei divizări a competenței de legiferare alegerile sunt organizate pe planul landurilor. Din exact același motiv partidele decid în mod liber dacă participă sau nu la o alegere, în fiecare land sau numai în unele din ele, la unele alegeri sau la toate.

Pe bază acestei libertăți de activare Partidul Creștin Social (CSU) a decis să participe numai în Bavaria, iar Partidul Creștin Democrat a decis să participe numai în celelalte 15 Landuri. Aceasta corespunde dreptului de autodeterminare al partidelor în modul cel mai democratic. Motivele aceste decizii sunt multiple, tradiționale și de strategie. Conținutul și extinderea activității politice a unui partid se stabilește prin alegeri democratice în interiorul partidului și nu prin obligarea acestuia din exterior, prin acțiuni juridice ale unor reclamanți din afara partidelor. Aceasta ar fi o lezare a dreptului și o dovadă a unei democrații șchioape", spune Bernd Fabritius.

Poziția exprimată de deputatul german, membru al CSU, vine în replică la articolul Hotnews, sub titlul "Democratie schioapa, in Germania. Bavarezii nu pot vota Partidul Crestin Democrat".

"E o anomalie greu de imaginat și care nu s-a rezolvat între timp. Împotrivă acestei presupuse „abateri democratice“, alți cetățeni germani au decis să meargă în instanță, mai ales că 2017 e anul alegerilor parlamentare din Germania. Doi dintre aceștia sunt soții Rainer și Christine Roth, avocați din Nürnberg. Ei nu mai vor să voteze Partidul Creștin-Social (CSU) pe care îl consideră prea populist, prea de dreaptă, „de nevotat“.  (...)  Familia de avocați din Nürnberg se gândește să sesizeze și Curtea Constituțională, privitor la legea electorală care le împiedică, în Bavaria, accesul la vot pentru CDU", precizează articolul, sub semnătura corespondentului Dani Rockhoff. Articolul integral, aici

Mai multe articole despre:
Germania CDU CSU Bernd Fabritius