Beijing-ul a interzis fumatul în spaţiile publice
Fumatul în spaţiile publice a fost interzis în Beijing, în baza unei legi care a intrat în vigoare luni. Rezultatele aplicării acestei legi sunt însă incerte, având în vedere precedentele tentative de acest gen ale autorităţilor chineze.
Începând de luni, fumatul nu este permis în capitala Chinei, în restaurante, birouri şi în transportul public. Magazinele sau restaurantele care nu respecta interdictia risca o amenda de pana la 10.000 de yuani (1.500 euro), in timp ce fumatorii risca o amenda de 200 de yuani (30 euro). Totodată, numele lor vor fi făcute publice pe site-ul guvernului, într-o ”listă a ruşinii”.
Fumatul este interzis de asemenea in locuri precum scolile, incintele sportive sau spitalele. Publicitatea pentru tigari este interzisa in exterior. Mai mult, vânzarea ţigărilor nu va mai fi permisă în magazinele amplasate la mai puţin de 100 de metri de şcolile primare.
În China, unde peste 300 de milioane de persoane fumează zilnic iar alte câteva milioane sunt expuse la fumul de ţigară, fumatul este o problemă majoră de sănătate. Într-o tara in care se fumeaza in lift sau in taxiuri, capitala chineza pare sa arate o fermitate inedita, inspirandu-se din tarile dezvoltate.
China este prima tara producatoare si consumatoare de tutun. Peste o treime dintre tigarile produse in lume sunt fumate in China. Tara are 300 de milioane de fumatori si un barbat chinez din doi este dependent. Fumatul omoara o persoana la fiecare 30 de secunde.
Experienta Beijingului, metropola cu peste 20 de milioane de locuitori, se va dovedi crucială pentru o eventuala extindere a legii la nivel national.
Multi sunt însă pesimisti. In 2011, la presiunea OMS, China a adoptat o lege care interzicea fumatul in spatiile publice. Legea a ramas, din păcate, litera moarta.
Potrivit specialistilor, monopolul de stat al industriei tutunului, care aduce aproximativ o zecime din veniturile nationale, se opune masurilor anti-fumat. Compania de stat China National Tobacco Corporation (CNTC) este de departe primul producator mondial, cu mult in fata principalului sau concurent, Philip Morris.