MENIU

Zeci de mii de luptători în asaltul masiv pentru eliberarea Mosulului. Cum va decurge operațiunea

Asaltul pentru eliberarea orașului Mosul de sub controlul Statului Islamic a început la primele ore ale dimineții de luni, 17 octombrie. Bătălia ar putea dura câteva săptămâni sau chiar luni. O analiză detaliată explică toate fazele operațiunii militare.

O armată de 25.000 de oameni - militari irakieni, kurzi, miliții șiite și sunnite și trupe speciale ale coaliției conduse de SUA, a început asaltul asupra orașului Mosul, ultimul bastion al Statului Islamic în Irak.

Operațiunea se va desfășura în mai multe faze, explică pentru BBC News Michael Knights, analist al Washington Institute for Near East Policy.

Zeci de mii de militari în luptă

Mai întâi a fost stabilit un punct logistic la baza aeriană Qayyarah, aflată la 60 de kilometri sud de Mosul și preluată de sub controlul ISIS în luna iulie.

Baza a fost reutilată pentru a permite aterizarea avioanelor cargo care vor alimenta forțele de luptă cu muniție, combustibil și mâncare.

În jur de 560 de consilieri militari sunt deja acolo, pentru a susține ofensiva.

Atacul beneficiază de ajutorul artileriei americane și franceze.

Qayyarah a fost și locul de joncțiune pentru trupele irakiene venite din toate zonele țării. Există 11 brigăzi ale armatei irakiene și ale forțelor speciale, fiecare cu câte 2.000 de militari.

Acestea sunt completate de aproximativ 6.000 de oameni - forțe tribale și paramilitare, în special sunniți din zona Mosulului.

Forțele kurde vor închide blocada orașului dinspre nord-est. La luptă participă și voluntari șiiți din sudul Irakului. Indirect, pentru a nu alarma populația predominant sunnită a Mosulului.

Asaltul

Faza care a început luni dimineață este cea a atacului pe mai multe direcții. Cel mai probabil, principala direcție de atac va fi dinspre sud, pe malul vestic al Tigrului.

Alte două coloane vor avansa probabil dinspre vest și dinspre est. Înaintarea va fi temporar sistată pentru a permite avioanelor coaliției conduse de SUA să bombardeze întăriturile ISIS.

La începutul lunii noiembrie, armata ar trebui să ajungă la marginea orașului.

Bătălia finală

Lupta finală ar trebui să aibă loc cel mai probabil în noiembrie sau decembrie, după stabilirea unei baze și întărirea ei - aeroportul din sudul orașului, spre exemplu.

Problema civililor este cea mai importantă. Cel puțin 700.000 de oameni, dacă nu chiar un milion, se află încă în Mosul și pierderile de vieți omenești ar putea fi mari.

Pe măsură ce forțele aliate vor străpunge apărarea ISIS, mulți civili ar putea alege să iasă din oraș.

Rezistența ISIS

Coaliția condusă de SUA a analizat timp de multe luni apărarea ridicată de ISIS în Mosul.

Luptătorii Statului Islamic vor încerca cel mai probabil să mențină controlul în câteva cartiere ale orașului, în condițiile în care suprafața totală este prea mare pentru numărul lor.

Centrul guvernamental din vestul orașului este de o importanță simbolică.

Centrul vechi al orașului este un labirint de străduțe, unde forțele de securitate nu vor putea folosi vehicule blindate. Loviturile aeriene sau tirurile de artilerie sunt riscante.

În fine, după îndepărtarea principalelor puncte de rezistență, începe efortul de stabilizare a zonei.

Forțele de securitate trebuie să distingă între luptătorii ISIS și civili, iar legea și ordinea să fie restabilite - un efort care s-ar putea dovedi mai dificil decât lupta propriu-zisă.

Mai multe articole despre:
Irak Mosul ISIS Statul islamic