Bashar al-Assad, resuscitat: Suntem "pe drumul spre victorie"
Președintele sirian, Bashar al-Assad, a afirmat duminică, într-un rar interviu acordat unor media franceze, că eliberarea orașului Alep reprezintă "un moment critic" din războiul care a început în 2011 și că regimul său de află "pe drumul spre victorie", scrie AFP, citată de Agerpres.
După ani de lupte înverșunate, regimul sirian a anunțat la 22 decembrie că a preluat controlul total asupra Alepului, al doilea oraș ca mărime din țară, unde zona de est era un fief al rebelilor.
"Este un moment critic în acest război și suntem pe drumul spre victorie", a declarat Bashar al-Assad în acest prim interviu acordat unor media franceze după cucerirea Alepului, difuzat la postul de radio RTL, canalul de televiziune LCP, precum și la postul de radio și televiziune France info.
"Nu considerăm asta o victorie, pentru că o victorie va fi atunci când vom elimina toți teroriștii", a adăugat președintele sirian în limba engleză.
Întrebat în legătură cu grelele bombardamente care au devastat orașul și au făcut numeroase victime, inclusiv printre civili, Bashar al-Assad a afirmat că, "uneori, acesta este prețul care trebuie plătit".
"Bineînțeles că este dureros pentru noi, sirienii, să vedem o parte din țară distrusă, precum și o baie de sânge", dar "nu am auzit niciodată vorbindu-se în istorie despre un război bun (...) Toate războaiele sunt rele", a subliniat șeful statului sirian.
"Problema este cum să îi eliberăm pe civili de teroriști", a continuat el. Regimul de la Damasc consideră teroriste toate grupările opoziției care luptă împotriva sa.
"Este mai bine să îi lăsăm sub puterea lor, cu toate decapitările, execuțiile? (...) Nu, trebuie să îi eliberăm (...) și, uneori, acesta este prețul care trebuie plătit", a adăugat Bashar al-Assad.
Alte fragmente din acest interviu urmează să fie difuzate luni dimineață.
Un armistițiu, respectat în general, a fost decretat pe 30 decembrie în Siria. El trebuie să deschidă calea spre negocieri de pace, prevăzute să aibă loc în ianaurie în capitala Kazahstanului, Astana.
Declanșat în martie 2011 de represiunea manifestanților prodemocrație, conflictul din Siria a devenit extrem de complex odată cu intervenția străină și ascensiunea în putere a jihadiștilor. Războiul a făcut peste 310.000 de morți și a aruncat pe drumuri milioane de persoane.