MENIU

Atac terorist în Barcelona. ISIS a revendicat atentatul. Bilanţ oficial: 13 morţi, 90 de răniţi

Atentat terorist în Spania, revendicat de ISIS. O dubă a intrat în mulţime, în Barcelona, pe renumita arteră turistică "Las Ramblas". Bilanțul este tragic: 13 persoane au murit, iar 90 sunt rănite. Doi dintre suspecţi au fost deja arestați de Poliţie: unul dintre ei, Driss Oukabir, un marocan care ar fi și închiriat duba care a intrat în mulțime, scrie presa catalană, iar BBC anunță că un al treilea suspect ar fi fost ucis, împușcat de Poliție. Autorităţile tratează incidentul ca pe un atentat terorist şi au transmis oamenilor să nu se apropie de zona Piaţa Catalunya. Totodată, forţele de ordine au cerut ca metroul şi staţiile de autobuz să rămână închise. Pe de alte parte, Ministerul român de Externe a anunţat că printre cei răniți în atentat se află și doi cetățeni români. Aceştia se află în stare stabilă. Printre cei 13 decedați se află și un cetățean belgian. În urma atentatului care a lovit Barcelona, Guvernul regional catalan a decretat trei zile de doliu, în memoria celor care și-au pierdut viața.

El Pais a publicat mai multe fotografii de la faţa locului. Potrivit primelor informaţii, este vorba de o dubă de culoare albă. Şoferul autoturismului ar fi coborât din maşină, iar apoi a fugit, după ce a abandonat vehiculul ce s-a izbit de un chioșc, furgoneta parcurgând circa 600 de metri pe artera pietonală. Las Ramblas este una dintre cele mai circulate artere din capitala catalană.

Update 00.20 În Barcelona s-au format cozi pentru a dona sânge, iar cei de la Crucea Roșie sunt pe străzi, pentru a veni în ajutorul celor care sunt blocați în hoteluri.

Update 23.22 Răsturnare de situație cu privire la suspectul atentatului. Un bărbat care susține că se numește Driss Oukabir s-a prezentat la Poliție și a precizat că astăzi i s-au furat actele de indentitate, în jurul orei 12.00. Reamintim că la fața locului atentatului a fost găsit un pașaport pe acest nume, poliția mergând pe această pistă: Driss Oukabir este supectul pe care l-au reținut.

Update 22.55. Vladimir Putin,  președintele Rusiei, a transmis un mesaj de condoleanțe Regelui Spaniei, în urma atentatului terorist și a făcut un apel de unire a comunității din toată lumea, pentru a înfrânge terorismul, scrie BBC.

UPDATE 22.39. Un belgian se află printre cei decedați. Informația a fost confirmată de către un deputat belgian, pe Twitter, scrie BBC.

UPDATE 22:32. Bilanţul persoanelor rănite creşte de la oră la oră: conform ultimelor informaţii oficiale numărul persoanelor rănite a crescut la 90, dintre care 15 sunt în stare gravă.

UPDATE 22:27. Statul Islamic a revendicat atacul de la Barcelona. 

UPDATE 22:10. Poliţia a anunţat că în acest moment 80 de persoane au fost spitalizate, în urma atentatului din Barcelona. 

De asemenea, autorităţile spanione infirmă informaţiile apărute în presă privind faptul că un posibil atacator a luat ostatici într-un bar din Barcelona.

UPDATE 21.40 Poliţia din Barcelona a publicat, ofcial, fotografia suspectului. Bărbatul, pe numele său Driss Oukabir, are în jur de 20 de ani şi s-a născut în Maroc.

UPDATE 21.27. BBC creşte bilanţul. Oficialii spanioli confirmă că 13 persoane au murit, iar 50 sunt rănite. 

UPDATE 21.16 Potrivit Poliţiei din Barcelona, cel care a închiriat duba este şi autorul atacului. Acesta este un bărbat de origine marocană.

UPDATE. 21.00 Associated Press anunţă citând-l pe Joaquim Forn, un reprezentant regional al Guvernului responsabil de Poliţie, că în momentul de faţă, un mort şi 32 de răniţi sunt confirmaţi. Dar Forn a anunţat că bilanţul celor care şi-ar putea pierde viaţa poate creşte.

 

 

Update 20.53. BBC a prezentat şi o hartă "Google Maps" a zonei în care a avut loc atacul.

Atentatul din Barcelona. Prima imagine cu bărbatul care a închiriat duba, posibil autor al atacului

Update 20.19 Maşina folosită în atentatul terorist a fost închiriată de către Driss Oukabir, în localitatea Santa Perpetua de la Mogada, potrivit identificării făcute de Garda Civilă, anunţă El Pais.

Update 19.49 Poliţia spaniolă a confirmat că au murit trei persoane. Pe de altă parte, El Pays vorbeşte despre cel puţin 13 morţi,  în urma atacului.

Update 19.26 Premierul spaniol a convocat consiliul de miniştri. "Sunt în contact cu serviciile de securitate. Prioritatea este acordarea de îngrijiri medicale persoanelor rănite şi facilitarea activităţilor serviciilor de securitate", a transmis Mariano Rajoy prin Twitter.

Update 19.19 Poliţia a făcut apel să nu fie publicate imagini cu răniţi, pentru a-i proteja pe membrii familiei acestora. 

 

Au apărut şi imagini video de la faţa locului.