MENIU

Bărbatul care a dat lovitura. A făcut curat într-o pivniță și a descoperit o comoară uriașă

Un tablou descoperit într-o pivniță din Capri de un negustor de vechituri a fost identificat ca fiind un portret autentic semnat de Pablo Picasso, deși inițial soția acestuia îl considera „oribil”. În 1962, Luigi Lo Rosso a găsit pânza într-o pivniță neglijată și, fără să știe valoarea sa, a adus-o acasă la Pompei, unde a fost expusă timp de decenii într-o ramă modestă.

Se crede că portretul reprezintă o versiune distorsionată a Dorei Maar, fotografa și artista care a fost parteneră și muze a lui Picasso. Tabloul poartă semnătura artistului în colțul din stânga sus, dar Lo Rosso nu a realizat importanța acestuia până mult mai târziu. Fiul său, Andrea, a început să se întrebe despre origine după ce a studiat arta, ceea ce a dus familia să ceară ajutorul unor experți.

Comoara ascunsă din pivniță

După investigații detaliate, expertul în grafică Cinzia Altieri a confirmat autenticitatea semnăturii, evaluând tabloul la aproximativ 6 milioane de euro. „Am comparat semnătura cu lucrările originale ale lui Picasso și nu am găsit nicio dovadă de falsificare”, a declarat Altieri pentru The Guardian. Se crede că tabloul a fost realizat între 1930 și 1936, într-o perioadă în care Picasso vizita frecvent insula Capri.

Deși Lo Rosso a decedat, Andrea, acum în vârstă de 60 de ani, continuă să caute informații despre tabloul tatălui său. Fundația Picasso primește constant solicitări de la cei care cred că dețin lucrări originale, iar Luca Marcante, președintele Fundației Arcadia, a sugerat că ar putea exista două versiuni ale acestui portret. „Ambele ar putea fi originale, dar sunt probabil picturi diferite ale aceluiași subiect realizate în momente diferite”, a explicat Marcante.

Lo Rosso a declarat că scopul său este să stabilească adevărul, fără a fi interesat de câștiguri financiare din această descoperire. „Am fost doar o familie obișnuită, dar acum facem parte dintr-o poveste uimitoare”, a adăugat el. Fundația Picasso va analiza dovezile și va oferi mai multe detalii despre acest tablou valoros.