MENIU

Barack Obama, anunţ despre reducerea arsenalului nuclear al SUA

Președintele american, Barack Obama, ar dori să continue reducerea arsenalului nuclear al Statelor Unite, a făcut cunoscut el în cursul unei conferințe de presă organizate la finalul Summitului securității nucleare la Washington, scrie AFP.

"De la Tratatul START II pe care l-am încheiat cu Rusia, ne-am diminuat semnificativ numărul armelor active", a menționat liderul american.

"Preferința mea ar fi să ne reducem în continuare arsenalul nuclear", a continuat el, subliniind că trebuie, totuși, "să ne asigurăm că forța noastră de descurajare continuă să funcționeze".

"În timp ce ne-am redus numărul de arme în posesia noastră, am vrut să fiu sigur că ne menținem anumite responsabilități", a mai afirmat Barack Obama. "Că nu există riscul unei intruziuni cibernetice. Că încrederea este suficientă în sistemul nostru pentru a nu crea o activitate destabilizatoare", a continuat președintele american.

După încheierea acordului START II, "i-am abordat pe ruși (...) pentru a examina următoarea fază a reducerii de arme". Însă din cauza revenirii lui Vladimir Putin — "care caută să întărească armata în Rusia și să diversifice economia" — la președinția Rusiei, "nu am constatat progresele pe care le-am sperat".

"Vestea bună este că posibilitățile de progres persistă", a subliniat Barack Obama. "Speranța mea este că am construit mecanismele și sistemele de verificare care ne vor permite să continuăm reducerea lor în viitor", a mai spus liderul administrației de la Casa Albă.