MENIU

Avion nou, comandat de un prinț saudit, dat la fier vechi după doar 30 de ore de zbor 

Un Boeing 747 produs ca avion privat a fost scos din uz după ce a petrecut doar 30 de ore în aer în 16 zboruri.

Avionul, sortit inițial unui membru al familiei regale saudite, a stat la sol timp de circa 10 ani la EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg, situat la granița dintre Franța, Elveția și Germania. 

Acesta urma să fie dotat cu un interior somptuos, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Fiindcă nu a fost găsit un nou cumpărător, aeronava a fost transportată la Pinal Airpark din Arizona, un cimitir de aeronave unde acestea sunt demontate pentru piese sau depozitate pe termen nelimitat. 

Avionul este cel mai avansat model de Boeing 747 produs vreodată, varianta 747-8, care a zburat pentru prima dată în anul 2010, dar care nu a avut succes comercial din cauza costurilor ridicate de operare.  

„Piesele și mai ales motoarele valorează mult mai mult decât avionul”  

Aeronava era destinată guvernului Arabiei Saudite, în special prințului moștenitor Sultan bin Abdulaziz Al-Saud, însă acesta a murit în anul 2011, cu doar câteva luni înainte de livrare, scrie adevarul.ro. Avionul, căruia i s-a acordat un cod de înregistrare obligatoriu, N458BJ, a efectuat primul zbor în luna mai a anului 2012 pentru teste, iar în luna iunie a anului 2012 a fost livrat oficial. 

„Conform bazei noastre de date, a zburat probabil prin San Bernardino și apoi prin San Antonio în Texas timp de câteva luni, iar apoi, în decembrie 2012, a mers la Basel”, a afirmat Diver.  

De regulă, aeronavele de afaceri mari sunt predate „la verde”, de la culoarea stratului protector al fuzelajului. Acestea sunt goale, iar interiorul trebuie echipat. 

„Bănuiesc că acesta este motivul pentru care a mers acolo inițial, pentru a fi echipat. Dar asta nu s-a mai întâmplat. Și se pare că a stat acolo timp de 10 ani”, a precizat Diver.  

Mai multe articole despre:
Boeing 747