Scutul antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu a devenit activ. Avertismentul transmis de Rusia
Moment istoric pentru securitatea naţională a României! Joi s-a inaugurat scutul antirachetă de la Deveselu. Sistemul a costat 800 de milioane de dolari şi va apăra întreaga Europă de ameninţările venite din afara ei. Odată cu vestea inaugurării a venit şi o nouă reacţie dură de la Kremlin. Moscova afirmă că amplasarea scutului la Deveselu reprezintă o decizie greşită, care afectează securitatea Rusiei.
Joi, scutul antirachetă de la Deveselu a devenit operaţional. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a precizat, miercuri, că instalarea de către SUA a unui scut antirachetă în România reprezintă o încălcare a Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF).
Sistemul interceptor a costat 800 de milioane de dolari şi poate apăra întreaga Europa.
De asemenea, la ceremonia de certificare a capacităţii operaţionale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) din România va participa şi ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu.
La baza de la Deveselu există un radar performant, interceptori de rachete şi echipamente de comunicaţii. Dacă vreodată ar fi într-adevăr lansată o rachetă în directia teritoriilor aliate ar fi imediat depistata de radarele mobile aflate pe nave americane sau de cel amplasat în Turcia. Apoi se activează baza de la Deveselu de unde va fi lansat un interceptor, adica o altă rachetă capabilă să o distrugă în zbor pe cea inamică şi să elimine pericolul.
'Decizia este dăunătoare și greșită pentru că poate încălca stabilitatea strategică', a declarat Mihail Ulianov, șeful departamentului pentru armament și neproliferare din cadrul MAE rus, pentru agenția rusă Interfax. 'Astfel sunt afectate în mod direct interesele noastre de securitate', a adăugat el.
În plus, Ulianov a afirmat că sistemul utilizat ar fi capabil să lanseze rachete de croazieră, ceea ce reprezintă o amenințare potențială pentru securitatea națională a Rusiei, relatează Agerpres.
Scutul urmează să fie activat joi, la aproape un deceniu după ce SUA au propus proiectul pentru a proteja statele NATO de rachete iraniene, în ciuda avertismentelor Rusiei că Occidentul amenință pacea în Europa Centrală, comentează Reuters.
Anterior în cursul acestei săptămâni, șeful forțelor pentru rachete strategice, generalul Serghei Karakaev, a declarat că țara sa dezvoltă o nouă rachetă balistică intercontinentală capabilă să penetreze scutul american antirachetă.
Gen. Karakaev a precizat că Rusia creează această rachetă în replică la faptul că SUA își sporesc permanent capabilitățile militare din Europa, potrivit agenției de știri TASS.
Nu este pentru prima dată când MAE rus se exprimă în acești termeni referitor la scutul american antirachetă de la Deveselu. La 26 aprilie, cu prilejul raportului său de activitate pe 2015, instituția a apreciat că desfășurarea unor sisteme de apărare antirachetă americane în România și Polonia este interzisă în conformitate cu Tratatul INF, relata sputniknews.com, portal rus în limba engleză, la acel moment.
Tratatul INF, semnat de SUA și URSS în 1987, cere ca ambele țări să elimine toate rachetele de croazieră și balistice nucleare și convenționale cu o rază de la 500 până la 5.500 km care pot fi lansate de la sol, nota sursa citată.
'Suntem profund îngrijorați de desfășurarea unui sistem de apărare antirachetă într-o bază din România și pe viitor într-o bază din Polonia, ceea ce este interzis în conformitate cu Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază intermediară și scurtă', menționa MAE rus în raportul său anual intitulat 'Activitatea politică externă a Rusiei în 2015' și publicat pe site-ul său.
Cu acel prilej, ministerul reitera că Moscova va întreprinde toți pașii necesari pentru a asigura securitatea țării, în contextul în care desfășurarea de sisteme americane antirachetă în Europa 'are fără nicio îndoială scopul de a descuraja Rusia'.