MENIU

Avertismentul făcut de Angela Merkel la summit-ul de la Bratislava: "Suntem într-o situaţie critică"

<p>Angela Merkel</p>

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a afirmat la începutul summitului de la Bratislava că situaţia Uniunii Europene este una critică şi nu are cum să fie rezolvată în urma unui singur summit, scrie Reuters.

Angela Merkel a mai spus că trebuie găsită o cale prin care Uniunea Europeană să meargă mai departe după ce Marea Britanie a decis să părăsească UE.

"Nu putem să avem pur şi simplu o soluţie la problemele Europei în urma unui singur summit. Suntem într-o situaţie critică", a precizat cancelarul german, adăugând că summitul de la Bratislava este despre găsirea unor acţiuni pe care UE ar fi bine să le urmeze.

"Ideea nu este să se aștepte pur și simplu o soluție la problemele Europei de la un Summit-ul - suntem într-o situație critică -, ci mai degrabă este vorba, prin care arată acțiunile pe care le putem fi mai bine", Merkel a declarat reporterilor.

Ungaria și Bulgaria, front comun înaintea summit-ului de la Bratislava. "Construim garduri"

La summitul de la Bratislava participă şi preşedintele Iohannis. Liderii europeni s-au reunit în Capitala Sloveniei pentru a discuta viitorul Uniunii, fără Marea Britanie, principalele teme pe agendă fiind consolidarea frontierelor externe, migraţia, oferirea de garanţii pentru cetăţeni în contextul globalizării.

Ţara noastră pledează la întâlnirea de la Bratislava pentru o aprofundare a integrării europene în toate procesele UE. "Poziţia României, poziţia pe care o voi exprima acolo foarte clar, este de o importanţă strategică naţională, pentru noi este foarte clar: vrem o aprofundare a integrării europene, vrem ca România să fie mult mai profund integrată în toate procesele Uniunii Europene şi credem că o integrare mai profundă este una din soluţiile pentru multiplele crize europene", a spus Iohann

Referitor la poziţia României pe tema viitorului UE, Iohannis a declarat că va susţine că priorităţile strategice trebuie să fie securitatea internă şi securitatea externă, creşterea economică, crearea de locuri de muncă în special pentru tineri şi consolidarea pieţei interne a Uniunii.

"La Bratislava voi susţine că priorităţile noastre, ale Uniunii Europene, priorităţile noastre strategice trebuie să fie securitatea internă şi securitatea externă a Uniunii Europene, creşterea economică, crearea de locuri de muncă în special pentru tineri - avem un şomaj mult prea mare în rândul tinerilor la nivelul Uniunii - şi consolidarea pieţei interne a Uniunii" a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis, despre primul summit fără Marea Britanie: Să evităm fragmentarea Uniunii Europene

În plus, Iohannis a criticat duplicitatea unor lideri care, prin discursul lor, riscă să alimenteze partidele extremiste. "Constatăm foarte des că la Bruxelles vin lideri naţionali şi toţi vorbesc de bine despre Uniunea Europeană, despre viitorul ei, despre ce trebuie să facem noi ca să funcţioneze. Aceeaşi lideri merg acasă şi încep să aibă un discurs exact opus, acuză Uniunea Europeană, pentru toate greşelile care de fapt se fac în plan naţional, pentru toate eşecurile pe care fiecare le are la el acasă. Aşa nu se poate! Este nevoie de o comunicare serioasă, este nevoie de o comunicare credibilă", a mai susţinut el.

Donald Tusk, avertisment către liderii UE, înainte de Summit-ul de la Bratislava

Pe de altă parte, Iohannis a precizat că în unele situaţii este nevoie de a lăsa anumite chestiuni în responsabilitatea politicienilor naţionali, dar în alte situaţii este bine pentru toată lumea să fie luate decizii şi să fie creată o comandă unică, pentru a permite o abordare unitară.