MENIU

Avertisment sumbru: ”Următorul atac al lui Putin va fi în Europa”

Militari ruși fără însemne

Următorul atac al lui Vladimir Putin nu va fi într-un stat ex-sovietic. Va fi în Europa, scrie în revista Foreign Policy fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, notează RFI Romania.

”Așa cum s-a aflat recent, noua politică a Kremlinului va cere tuturor navelor internaționale să-i de un previz de 45 de zile Rusiei înainte de a intra în Calea Nordului, care conectează oceanele Atlantic și Pacific, prin apele arctice situate la nord de Siberia.

Este aceeași tactică pe care Vladimir Putin a folosit-o pentru a-și justifica aventurismul militar din Georgia în 2008, din Ucraina în 2014 sau din Siria, în 2015.

De fiecare dată, Putin a aruncat vina pentru agresiunile Rusiei în spatele Occidentului. Propaganda susținută de Kremlin amplifică acest mesaj, punându-l în legătură cu "împrejmuirea NATO" și considerând condamnările din partea Vestului ca dovezi ale "rusofobiei".

Dar în Crimeea, Ucraina de Est, Osetia de Sud sau oriunde altundeva, nu câștigul teritorial a reprezentat scopul. Adevăratul scop este de a strânge controlul asupra pârghiilor puterii în Rusia. Ori de câte ori popularitatea internă a lui Putin scade, el ori escaladează un conflict în curs, ori lansează o nouă ofensivă. Și, evident, funcționează.

Alegătorii ruși obișnuiți se pot lupta să supraviețuiască din pensii de 200 de dolari pe lună, dar în același timp pot fi mândri să trăiască într-o superputere.

Dacă am învățat ceva din ultimele două decenii, atunci trebuie să știm că o nouă criză se află la orizont. Potrivit unui sondaj din 7 martie al Centrului de Cercetare a Opiniei Publice din Rusia, încrederea alegătorilor ruși în Putin a scăzut la 32% - cel mai slab nivel din 2006.

Iar întrebarea nu este dacă el va ataca, întrebarea este unde.

Unii au în vedere Belarus, dar Putin ar câștiga prea puțin printr-un spectacol de forță într-o țară pe care majoritatea rușilor o consideră oricum parte integrantă a Rusiei. Alții prevăd țările baltice.

Dar poate că următoarea aventură a lui Putin va fi în Finlanda sau Suedia. Deși ambele sunt membre ale UE, ele nu sunt membre ale NATO.

Prin atacarea unei țări non-NATO, Putin nu riscă un răspuns proporțional în conformitate cu articolul 5. Dar, ținând seama de faptul că vorbim despre o țară europeană, se poate aștepta să obțină recompensele publice la el acasă.

Agresiunea rusească în teritoriile scandinave, pe care toată lumea din Vest le consideră o parte a Occidentului - ar putea părea o absurditate.

Cu toate acestea, anexarea Crimeei, pe care am prezis-o, sau invazia Rusiei asupra Georgiei, în legătură cu care am avertizat direct, au surprins lumea.

Poate suna șocant, dar Putin a șocat lumea de mai multe ori. Occidentul nu-și mai permite să se lase din nou prins pe picior greșit”, scrie fostul președinte georgian Mihail Saakașvili în Foreign Policy.

Mai multe articole despre:
Rusia Europa Mihail Saakaşvili Foreign Policy