MENIU

Avertisment al Agenției Atomice, risc nuclear crescut în Ucraina. Sunt lupte tot mai intense în zona centralei Zaporojie

Rușii au bombardat Zaporojie (arhivă)

Luptele se intensifică în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie ceea ce crește riscul producerii unei catastrofe, a avertizat șeful Agenției Internaționale pentru energie Atomică. 

Luptele s-au intensificat în zona din sud-estul Ucrainei în care se află centrala nucleară, a declarat directorul general al AIEA, potrivit Sky News, citat de Mediafax. El a avertizat că riscul unui accident nuclear crește și mai mult.

 

Grossi a mai spus că părțile implicate în conflict aproape au ajuns la un acord privind protecția celei mai mari unități nucleare din Europa.

 

Centrala de la Zaporojia a fost ocupată de ruși anul trecut.

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus luni directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, că nu poate exista "securitate nucleară" în Ucraina fără retragerea armatei ruse de la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de peste un an de trupele Moscovei, relatează AFP, informează Agerpres.

 

"Fără retragerea imediată a trupelor şi a personalului ruseşti de (la centrală) şi din teritoriile adiacente, orice iniţiativă care urmăreşte restaurarea siguranţei şi securităţii nucleare este sortită eşecului", a spus el, conform preşedinţiei ucrainene.

 

 

Mai multe articole despre:
ucraina nuclear zaporojie centrala nucleara rusia