Autoritățile de la Teheran recunosc: Iranul se confruntă cu o revoltă
Iranul trebuie să acţioneze hotărât împotriva protestelor ce s-au extins în întreaga ţară după ce o tânără a murit în arestul poliţiei morale, a indicat sâmbătă preşedintele iranian Ebrahim Raisi, potrivit Reuters. Protestele au început vinerea trecută după ce o tânără în vârstă de 22 de ani a decedat în arestul poliţiei morale, ea fiind reţinută pentru că nu ar fi purtat corect vălul islamic. Manifestaţiile s-au extins între timp în întreaga ţară şi, potrivit unor ONG-uri, reprimarea lor s-a soldat până în prezent cu peste 50 de morţi şi sute de persoane au fost arestate
Iranul trebuie să acţioneze hotărât împotriva protestelor ce s-au extins în întreaga ţară după ce o tânără a murit în arestul poliţiei morale, a indicat sâmbătă preşedintele iranian Ebrahim Raisi, potrivit Reuters.
„Trebuie acţionat decisiv împotriva celor care se opun securităţii şi liniştii ţării”, le-a transmis autorităţilor preşedintele după revenirea sa în ţară de la Adunarea Generală a ONU.
Ebrahim Raisi a „subliniat necesitatea de a face distincţie între proteste şi perturbarea ordinii şi securităţii publice, şi a descris evenimentele drept o revoltă”, consemnează o mass-media publică de la Teheran.
Protestele au început vinerea trecută după ce o tânără în vârstă de 22 de ani a decedat în arestul poliţiei morale, ea fiind reţinută pentru că nu ar fi purtat corect vălul islamic. Manifestaţiile s-au extins între timp în întreaga ţară şi, potrivit unor ONG-uri, reprimarea lor s-a soldat până în prezent cu peste 50 de morţi şi sute de persoane au fost arestate.
Preşedintele Ebrahim Raisi a deschis sâmbătă anul universitar la un colegiu din Teheran, dar cursurile cu prezenţă în facultăţi au fost imediat suspendate în Iran, în cadrul măsurilor împotriva protestelor.
În acest timp, principalul partid reformator din Iran, Uniunea Poporului Iranului Islamic, a cerut statului să anuleze portul obligatoriu al vălului islamic. Această formaţiune, apropiată de fostul preşedinte reformator Mohammad Khatami (1997-2005), a cerut de asemenea desfiinţarea „poliţiei morale” şi autorizarea manifestaţiilor paşnice, potrivit AFP.
Într-un demers menit să susţină protestatarii din Iran, Washingtonul a autorizat vineri companiile de internet americane să-şi extindă serviciile în Iran, după ce Teheranul a recurs la întreruperi ale accesului la internet ca modalitate de a combate manifestaţiile în desfăşurare.
În urma acestei decizii, Departamentul Trezoreriei SUA, care menţine sancţiuni severe împotriva Iranului, a emis o licenţă generală prin care „companiile tehnologice vor putea spori serviciile digitale oferite iranienilor, începând de la accesul în cloud şi până la instrumentele de îmbunătăţire a securităţii şi confidenţialităţii online”.