Austria, raiul traficanților de persoane. Numai anul trecut au fost prinși 700 de interlopi
Deși arată cu degetul Estul Europei, Austria are mari probleme acasă cu traficanții de carne vie. În Austria au fost identificaţi anul trecut 687 de traficanţi de persoane, cei mai mulţi fiind arestaţi, peste 300 dintre ei numai în Burgenland, ruta principală folosită de traficanţi pentru a ajunge în această ţară via Ungaria, a raportat miercuri poliţia federală judiciară.
După anul record 2015 (1.108), numărul traficanţilor arestaţi a fost de 249 în 2016, după care a început să urce, ajungând la 311 în 2020 şi 441 în 2021.
Majoritatea traficanţilor au provenit în 2022 din Siria (99), Turcia (69), România (52) şi Ucraina (52). 'Printre ucraineni sunt mulţi bărbaţi tineri, mulţi dintre ei folosiţi ca şoferi', a explicat şeful compartimentului de combatere a traficului de persoane, Gerhard Tatzgern. 'Unii dintre ei au ''mirosit'' afacerea', a spus expertul în discuţia cu APA, menţionând că ucrainenii au traficat persoane de toate naţionalităţile.
Printre traficanţii arestaţi se numără însă şi 32 de austrieci.
'Factorul decisiv în lupta împotriva mafiei traficanţilor este cooperarea strânsă şi, în primul rând, transnaţională. Desfăşurarea de poliţişti austrieci în Ungaria, Serbia sau Macedonia de Nord este un semn important de cooperare activă, internaţională', a declarat ministrul de interne austriac Gerhard Karner.
În 2022, traficanţii au folosit războiul din Ucraina, explicându-le potenţialelor victime că niciodată nu a fost mai uşor de ajuns în Europa, pentru că nu au mai există controale.
'Numărul mare de traficaţi arestaţi se datorează, pe de o parte, controalelor intensive la graniţa dintre Burgenland şi Ungaria, şi, pe de altă parte, cooperării intensive cu poliţiile din Balcanii de Vest', a afirmat Karner.
Şi cu Turcia se va coopera foarte strâns, astfel încât 'afacerea de trafic să fie perturbată chiar de acolo', a explicat Tatzgern.
Pentru Austria, ruta cea mai relevantă a rămas şi în 2022 cea din estul Mediteranei, în special cea din Balcanii de Vest, care conduce prin Turcia, Grecia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, România şi Ungaria spre Austria.
Un număr cu mult peste 100.000 de migranţi ilegali au fost reţinuţi în 2022 în Austria, însă cifra exactă urmează să fie anunţată mai târziu. Principalele ţări de provenienţă a acestora sunt Afganistan şi Siria.