Austria și Germania anunță sfârșitul drumului european pentru Turcia
Sebastian Kurz, liderul partidului ce a câştigat alegerile parlamentare din Austria, a declarat, joi, că discuţiile pe tema aderării Turciei la Uniunea Europeană ar trebui încheiate, argumentând că Ankara nu îndeplineşte criteriile de aderare, informează site-ul agenţiei Reuters. Angela Merkel însăși a anunțat că va cere reducerea fondurilor europene de preaderare pentru Turcia, semnalând finalul visului european pentru Turcia.
După o întrevedere avută cu preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, Kurz a precizat că Turcia nu îndeplineşte criteriile de aderare la Uniunea Europeană, notează Mediafax.
”Prin urmare, negocierile cu Turcia trebuie încheiate”, a scris Kurz pe Twitter.
Turcia a început negocierile pentru aderare în urmă cu 12 ani, însă discuţiile au intrat într-un impas, mai mulţi lideri europeni fiind critici faţă de acţiunile Ankarei după tentativa de lovitură de stat din 2016. De atunci, zeci de mii de oameni, inclusiv profesori şi jurnalişti, au fost reţinuţi.
În plus, Kurz a dat asigurări că viitorul Guvern de la Viena va avea o atitudine proeuropeană. Partidul Popular (OVP, centru-dreapta), condus de Sebastian Kurz, s-a clasat pe primul loc, cu 31,5% dintre voturi, în cadrul scrutinului de duminică. Cel mai probabil, Kurz va deveni noul cancelar al Austriei.
”Orice Guvern pe care îl voi forma va fi unul proeuropean. Nu numai că sunt recunoscător de existenţa UE, dar este şi o responsabilitate a tinerei generaţii de a modela viitorul UE într-un mod pozitiv”, a declarat Kurz.
Sebastian Kurz a urcat rapid pe scara politică austriacă, intrând în guvern în 2013 ca ministru de Externe, la doar trei luni după ce fusese ales în Parlament. Kurz s-a poziţionat ca un sceptic fervent al extinderii proiectului european şi nu s-a temut să critice eşecul UE după ce Marea Britanie a votat în favoarea Brexit.
Angela Merkel a lansat la rânsul ei un semnal clar. "Mă voi angaja (...) pentru ca ajutoarele de preaderare la UE pe care le dăm să fie reduse", a declarat cancelarul german Angela Merkel, la sosirea la summitul UE de la Bruxelles. "Este important ca în această problemă Consiliul European (care reunește liderii celor 28 de țări ale Uniunii) să acționeze în mod unit. Este o cerință centrală pentru mine", a spus Merkel, potrivit Agerpres.
"Evoluția statului de drept în Turcia se îndreaptă într-o direcție greșită, în opinia noastră, și avem îngrijorări foarte serioase (...), nu numai pentru că mulți germani au fost arestați", a adăugat ea.
În timpul recentei campanii electorale, cancelarul german a făcut valuri când a anunțat că va propune omologilor săi europeni să oprească negocierile de aderare a Turciei la UE. Dar cei mai mulți lideri europeni nu vor să respingă definitiv un partener strategic, Turcia reprezentând un factor esențial în limitarea afluxului de migranți sau în lupta împotriva terorismului jihadist. Totuși, mulți dintre ei au exprimat joi critici față de Turcia, cu care tensiunile au escaladat în urma amplelor epurări efectuate de Ankara după puciul eșuat din iulie 2016. Negocierile de aderare între UE și Turcia "sunt de fapt înghețate, într-un punct mort", a insistat premierul belgian Charles Michel.
UE a înghețat anul trecut deschiderea de noi capitole în cadrul acestor negocieri, începute în 2005, și refuză să modernizeze uniunea vamală cu Turcia atâta timp cât abuzurile legate de drepturile omului continuă. "Turcia este foarte departe de aderare și aceasta va rămâne așa", a declarat premierul olandez Mark Rutte.