Atentatele din Bruxelles. Ce au făcut teroriştii înainte de a se arunca în aer. Ce spun imaginile
Suspectul Mohamed Abrini, aflat în arest preventiv în Belgia pentru participarea la atentatele din 22 martie de la Bruxelles, a mărturisit în timpul reconstituirii că a băut o cafea împreună cu Najim Lachraoui și Ibrahim El Bakraoui, în aeroportul Bruxelles-Zaventem, înainte ca aceștia doi din urmă să se arunce în aer, relatează marți publicația belgiană La Derniere Heure.
În timpul reconstituirii faptelor petrecute în dimineața zilei de 22 martie la aeroportul internațional Bruxelles-Zaventem, suspectul-cheie în atentate le-a declarat anchetatorilor că a servit cafeaua alături de cei doi atacatori sinucigași, într-o patiserie din aeroport, înainte de comiterea atentatului cu bombă.
Cei trei făcuseră în seara de 21 martie comandă pentru un taxi care să îi transporte la aeroport a doua zi dimineața.
Sosiți la aeroport, ei s-au familiarizat cu sala pentru plecări, pentru a alege zborurile ale căror ghișee de check-in urmau a fi vizate de atac. În final, ei au ales trei zboruri cu destinațiile Rusia, Statele Unite și Israel, după care au mers să bea o cafea.
În fața anchetatorilor, Mohamed Abrini (31 de ani) și-a amintit de asemenea că, alături de Najim Lachraoui și Ibrahim El Bakraoui, și-a petrecut ziua precedentă atentatelor "navigând pe internet și jucându-se la Playstation, PS4". Abrini, 'bărbatul cu pălărie' ce apare în înregistrările video în aeroport alături de Lachraoui și El Bakraoui, și-a abandonat rucsacul înainte de a fugi de la aeroport.
Acest belgian de origine marocană a fost recunoscut pe 9 aprilie, în urma arestării sale la Bruxelles, ca fiind cela de-al treilea bărbat de la aeroport. Mohamed Abrini se află în arest preventiv în Belgia pentru participarea la acest atac, dar este acuzat și în dosarul atentatelor de la 13 noiembrie 2015 de la Paris.
Suspectat că ar fi asigurat partea de logistică, el a fost filmat în compania lui Salah Abdeslam, suspect cheie al atentatelor de la Paris, cu două zile înainte de producerea acestora, într-o stație de benzină din Oise (la nord de Paris). Atentatele comise pe 22 martie la Bruxelles s-au soldat în total cu 32 de morți — 16 la aeroportul Zaventem și 16 în stația de metrou Maelbeek, în apropierea sediului Comisiei Europene, și peste 300 de răniți.