MENIU

Atac azil Croația. Numărul morților a crescut la 6! Atacatorul ar fi un fost jandarm certat cu legea: întreaga țară este în stare de șoc

Atac azil Croația. Numărul morților a crescut la 6! Atacatorul ar fi un fost jandarm certat cu legea/ Profimedia

Croația, în stare de șoc, după uciderea cu sânge rece a şase persoane într-un azil dintr-un mic oraş situat la aproximativ 100 de Kilometri de Zagreb. Potrivit primelor elemente ale anchetei poliție, făptașul este un fost jandarm. Bărbatul ar fi avut probleme cu legea și în trecut

Luni, la scurt timp după ora locală 10 (08.00 GMT), poliţia din oraşul croat Daruvar a primit un apel care anunţa că un bărbat a ucis şi rănit mai mulţi oameni într-un azil de bătrâni. Forţele de intervenţie au găsit la faţa locului patru trupuri neînsufleţite şi patru răniţi care au fost spitalizaţi imediat, transmite AFP preluat de Agerpres.

Inițial, autoritățile au anunțat 5 morți și 3 răniți, dintre care unul grav. Ulterior, directorul poliţiei naţionale, Nikola Milina, a actualizat informaţia: şi-au pierdut viaţa cinci rezidenţi din azil şi un angajat.

Atacatorul a fost arestat rapid iar în cauză s-a declanşat o anchetă. Din primele informaţii dezvăluite de presa locală, se pare că atacatorul este un fost jandarm în vârstă de 51 de ani, iar printre victime se află inclusiv mama acestuia. El a fost găsit de poliţie într-o cafenea din apropiere.

Din câte se pare, suspectul avea antecedente de tulburare a ordinii publice şi violenţă domestică.

Primarul din Daruvar, Damir Lnenicek, a declarat televiziunii regionale N1 că îi este greu să înţeleagă "cum s-a putut întâmpla asta în oraşul nostru, în ţara noastră". El a adăugat că localnicii sunt în stare de şoc şi că nu se poate spune ce a declanşat atacul, urmând ca motivul să fie stabilit în urma anchetei.

Prim-ministrul Andrej Plenkovic a reacţionat printr-un mesaj în reţeaua X, transmiţând condoleanţe familiilor. "Suntem consternaţi (...) Aştept ca autorităţile competente să stabilească toate circumstanţele acestei crime groaznice".

Preşedintele Croaţiei, Zoran Milanovici, a afirmat pe Facebook că este "răscolit" de crima "sălbatică şi fără precedent", care constituie un "avertisment înspăimântător" şi un "apel la toate instituţiile competente să facă mai mult pentru a preveni violenţa din societate"; el a menţionat necesitatea unui "control şi mai riguros al posesiei de arme de foc".

AFP menţionează că atacul de la Daruvar este unul din cele mai sângeroase din Croaţia, ţară cu o populaţie de 3,8 milioane de locuitori.