MENIU

Atac armat într-o închisoare. Directoarea Maria Daniela a fost ucisă

Maria Daniela Icaza, directoarea celei mai mari închisori din Ecuador, situată în orașul Guayaquil, a fost ucisă joi într-un atac armat fulgerător, a informat agenția AFP, citată de Agerpres. Icaza conducea Centrul de Detenție pentru Bărbați Nr. 1 din provincia Guayas, cunoscut pentru violențele și revoltele frecvente între deținuți.

Cum s-a întâmplat totul

Atacul a avut loc în timp ce Maria Daniela Icaza se afla pe drum. Potrivit autorităților, aceasta a murit în drum spre spital, după ce a fost rănită grav în urma tirurilor de armă. SNAI, autoritatea care administrează penitenciarele din Ecuador, a confirmat incidentul pe rețeaua socială X, precizând că poliția a demarat imediat o investigație pentru a-i identifica pe atacatori. În același atac, un alt funcționar care o însoțea pe Icaza a fost rănit.

Închisoarea Guayas Nr. 1, cunoscută și sub numele de „Închisoarea de pe litoral”, este recunoscută ca unul dintre cele mai violente centre de detenție din Ecuador. Deținuții, deseori afiliați unor bande de traficanți de droguri, sunt implicați frecvent în confruntări sângeroase. Începând din 2021, peste 460 de deținuți și-au pierdut viața în aceste violențe.

Cel mai periculos oraș din Ecuador

Guayaquil, orașul în care se află închisoarea, este considerat unul dintre cele mai periculoase din Ecuador din cauza prezenței unor bande criminale care luptă pentru controlul rutelor de trafic de droguri.

Acesta este al doilea atac mortal asupra unui director de penitenciar în mai puțin de zece zile. La începutul lunii septembrie, Alex Guevara, care conducea închisoarea din Sucumbios, în nord-estul țării, la granița cu Columbia, a fost de asemenea asasinat într-un atac armat, iar doi agenți de închisoare au fost răniți. Cu doar două săptămâni înainte, alți doi gardieni au fost uciși la Guayaquil în timp ce se îndreptau spre locul de muncă.

Aceste evenimente subliniază climatul de insecuritate și violență care domină sistemul penitenciar din Ecuador, afectat de lupte între bande și de o creștere alarmantă a criminalității legate de traficul de droguri.