MENIU

Asediați în Siria și Irak, luptătorii străini din ISIS sunt gata să revină în Europa

<p>Statul Islamic&nbsp;</p>

Oficialii europeni se pregătesc pentru o revenire a militanților plecați să lupte în Siria și Irak, alături de Statul Islamic.

Forțele irakiene, susținute de coaliția internațională condusă de SUA sunt gata să declanșeze, în următoarele săptămâni, o ofensivă finală asupra orașului Mosul, cel mai mare oraș controlat de Statul Islamic.

Asediul sub care se află ISIS, în Mosul, dar și în alte zone din Siria și Irak, ar putea determina întoarcerea europenilor plecați să lupte alături de Statul Islamic în Orientul Mijlociu.

Directorul EUROPOL, Rob Wainwright, a declarat pentru Wall Street Journal că întoarcerea militanților în țările din care au plecat ar putea reprezenta o problemă de lungă durată.

"Cred că vorbim de un efort de o generație întreagă pe care îl vom depune pentru a absorbi miile de luptători străini, în special în Vestul Europei. Expunerea lor la violența extremă, care se adaugă la starea de radicalizare, îi transformă în niște indivizi foarte periculoși", a spus Wainwright.

Oficialii au avertizat în mai multe rânduri că militanții născuți în Europa și radicalizați de Statul Islamic reprezintă un pericol deosebit.

Atacurile de la Paris și Bruxelles au fost plănuite și executate de celule teroriste din care au făcut parte atât militanți instruiți în Siria, cât și militanți care nu au părăsit Europa.

Europol estimează că aproximativ 5.000 de europeni au plecat să lupte în Siria și Irak. În jur de 1.700 s-au întors deja.

 

Mai multe articole despre:
Irak Siria Europa Statul islamic