MENIU

Asasinarea lui Soleimani. Adrian Năstase: Iranienii vor căuta să dea SUA un răspuns pe măsură

Asasinarea lui Soleimani. Adrian Năstase: Iranienii vor căuta să dea SUA un răspuns pe măsură

Adrian Năstase, fost ministru de Externe (1990-1992) și premier al României (2020-2004), a vorbit, într-un interviu acordat evz.ro, despre consecințele lichidării generalului iranian Qasem Soleimani.. 

"Gestul președintelui SUA Donald Trump și al administrației americane de a aproba asasinarea generalului Soleimani e un gest de forță! Dar are o valență explozivă deosebită, iar efectele nu vor întârzia să apară. Este clar că Iranul va riposta. Neclar este dacă va fi o ripostă limitată, sau de mai mare angajament, care să arunce în aer Orientul Mijlociu. Va mai dura până se va lua o decizie. Poate că vom vedea în prima fază doar riposte limitate, ale unor organizații paramilitare, nu ale statului iranian", a spus Adrian Năstase. 

"Onoarea militară iraniană a fost afectată puternic, după cum prestigiul religios al Ayatollahului este în joc, deci se va căuta o formulă de retaliere pe măsură. Care va afecta echilibrul în regiune. Nemaivorbind despre faptul că interesele marilor puteri sunt divergente în această privință, iar aici mă refer la Franța și Germania, indeciși în privința susțienerii SUA, plus alte țări ca Rusia, Turcia, Irak, cu interese proprii în zonă", a explicat fostul ministru de Externe.