Luptele continuă în Ucraina, în ciuda armistiţiului. Cinci militari ucraineni au fost ucişi
Liderii Rusiei și Ucrainei sunt îngrijorați de continuarea luptelor după ce un armistițiu a început în estul Ucrainei, potrivit unui comunicat german după o conferință telefonică în patru, informează agenția DPA. Pozițiile armatei ucrainene au fost de 60 de ori ținta armelor rebelilor proruși după intrarea în vigoare a armistițiului în estul Ucrainei, a anunțat duminică purtătorul de cuvânt al forțelor de la Kiev, relatează AFP, citată de Agerpres.
Cinci membri ai forţelor de securitate ucrainene au fost ucişi, iar alţi 22 răniţi în lupte cu separatişti proruşi, după intrarea în vigoare - duminică - a armistiţiului semnat joi la Minsk, a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei ucrainene pentru CNN.
Tiruri de mortieră au vizat zona oraşului Mariupol, a declarat Dmitro Cialov, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene în regiune.
Armistiţiul a intrat în vigoare cu peste 24 de ore în urmă, la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică.
Armata ucraineană intenţionează, în continuare, să retragă armamentul greu de pe linia frontului, dar acest lucru nu se va întâmpla până când situaţia nu se va calma, a subliniat Cialov.
Discuţie Merkel-Putin-Hollande-Putin
Biroul cancelarului Angela Merkel a declarat că aceasta a discutat duminică cu președinții rus Vladimir Putin, al Ucrainei Petro Poroșenko și al Franței Francois Hollande.
"Participanții au salutat faptul că armistițiul este în general respectat, dar continuarea luptelor, în special în jurul orașului Debalțevo, ridică preocupări majore".
"Ei sunt determinați să lucreze pentru aplicarea completă a armistițiului. Următorul pas, retragerea armelor grele, trebuie să aibă loc marți așa cum s-a convenit", potrivit comunicatului.
"Participanții au convenit în plus că o rezoluție de susținere din partea Consiliului de Securitate al ONU ar fi de dorit", adaugă comunicatul citat de DPA.
Armata ucreaineană, atacată cu rachete
Grupuri armate au luat drept țintă trupele noastre de 60 de ori cu toate tipurile de arme, inclusiv cu (lansatoare de rachete multiple) Grad", a declarat Anatoli Stelmah, care a precizat că orașul strategic Debalțeve este 'cel mai fierbinte' loc de la intrarea în vigoarea a armistițiului, la miezul nopții.
El a adăugat că luptătorii separatiști au încercat în trei rânduri să ocupe satul Ciornukin, situat la cinci kilometri est de Debalțeve, însă au fost respinse de fiecare dată. "Soldații ucraineni nu își folosesc artileria și se mulțumesc doar la a răspunde atacurilor inamicului", a completat Anatoli Stelmah.
În pofida acestor atacuri, liderii separatiști și autoritățile ucrainene susțin că armistițiul este în general respectat în estul Ucrainei, nicio victimă în rândul civililor sau al combatanților nefiind înregistrată după moartea în bombardamente a doi civili în regiunea Lugansk, imediat după intrarea în vigoarea a acordului de pace la miezul nopții de sâmbătă spre duminică.
OSCE: Armistiţiul din Ucraina - respectat per ansamblu, cu ÎNCĂLCĂRI la Lugansk şi Debalţeve
Şeful misiunii OSCE a precizat că rebelii din estul Ucrainei au refuzat să le permită observatorilor organizației să ajungă în orașul încercuit Debalțeve. Rebelii au transmis de altfel că armistițiul nu se aplică și în acest oraș, locul celor mai sângeroase lupte în ultimele săptămâni.
Armistiţiul din estul Ucrainei a fost în general respectat în ultimele 12 ore, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă ambasadorul Ertugrul Apakan, şeful Misiunii Speciale de Monitorizare (MSM) în Ucraina a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare (OSCE), relatează agenţia rusă Tass.
La rândul său, ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a pledat, duminică, la postul de televiziune Inter, pentru extinderea Misiunii Speciale de Monitorizare (MSM) a OSCE în regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, relatează agenţia Ukrinform.
"Avem nevoie de o prezenţă internaţională în Doneţk şi Lugansk. Avem nevoie de extinderea misiunii (Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa) pentru ca aceasta să constate unde sunt trupe şi arme ruseşti", a declarat el pentru postul de televiziune Inter, citat de Ukranews.
Poroşenko, Putin, Hollande şi Merkel îndeamnă la retragerea armamentului greu din estul Ucrainei
Preşedinţii ucrainean, Petro Poroşenko, rus Vladimir Putin, francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel şi-au exprimat duminică acordul, într-o convorbire telefonică, asupra necesităţii respectării armistiţiului în Ucraina, a anunţat preşedinţia ucraineană pe site, scrie Sputnik.
Potrivit preşedinţiei ucrainene, ei au îndemnat atât rebelii proruşi, cât şi forţele ucrainene să respecte armistiţiul de joi de la Minsk, intrat în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe întreaga linie a frontului, inclusiv în zona oraşului Debalţeve.
Câteva mii de militari ucraineni sunt încercuiţi în oraşul Debalţeve, în regiunea Doneţk.
"Poziţia comună a «formatului din Normandia» este că armistiţiul trebuie să fie aplicat pe întreaga linie de contact, incluzând formaţiunile din zona Debalţeve", se arată în comunicatul ucrainean. Cei patru lideri au fost de acord să continue aceste contacte luni, a adăugat preşedinţia ucraineană.