MENIU

Armata privată a lui Putin în Siria. Cine sunt mercenarii ruși zdrobiți de forțele militare SUA

În jur de 3.000 de ruși, aflați sub contract cu compania privată de securitate Wagner, luptă în Siria din 2015, potrivit site-ului rusesc Fontanka, citat de Haaretz. Zeci de astfel de mercenari ar fi fost uciși în urma unui atac eșuat asupra unei baze și rafinării controlate de coaliția condusă de SUA în Siria.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a negat prezența civililor ruși pe frontul din Siria, dar subliniat că aceștia nu au legătură cu forțele armate ale Moscovei.

Precizările au venit după apariția informațiilor potrivit cărora mai mulți mercenari ruși au fost uciși în urma unor raiduri aeriene ale SUA, care încercau să respingă un atac al forțelor care susțin regimul de la Damasc.

În mod oficial, companiile militare private sunt interzise în Rusia. Putin a susținut însă un astfel de format. În 2012, președintele sugera existența unui ”instrument care să susțină interesele naționale, dar fără participarea directă a statului”.

Acest instrument există. Site-ul rusesc Fontanka spune că în jur de 3.000 de luptători ruși, angajați ai companiei private de securitate Wagner, se află în Siria din 2015, cu doi ani înainte ca forțele militare ale Moscovei să intervină oficial în ajutorul președintelui Bashar al-Assad.

Trupele ruse vor sta în Siria pentru mai multă vreme, iar luptătorii privați vor rămâne la rândul lor să păzească câmpurile de petrol și gaze, conform unui contract între guvernul de la Damasc și o companie rusă care ar avea legături cu un afacerist apropiat lui Putin.

Nu ar fi prima oară când Rusia folosește intermediari pentru a-și atinge scopurile. S-a întâmplat deja în războiul din Ucraina, potrivit multor surse care au precizat că luptători privați ruși, dar și militari fără însemne ”aflați în timpul liber” au luptat pentru separatiștii din estul țării.

Un conflict inevitabil SUA-Rusia pe frontul sirian

Zeci de mercenari, mulți dintre ei ruși care luptă pentru regimul sirian, au murit într-un atac eșuat asupra unei baze militare și a unei rafinării controlate de coaliția condusă de SUA în regiunea siriană Deir Ezzor, scrie Bloomberg.

Este neclar dacă operațiunea eșuată a fost una clandestină sau una susținută direct de Moscova. Ministerul rus al Apărării susține însă că nu are nicio legătură cu atacul, iar oficialii americani au fost în contact cu omologii ruși din Siria în timpul confruntării și după aceea.

Mulți dintre rușii uciși erau veterani si războiului din Ucraina, potrivit lui Alexander Ionov, liderul unei organizații finanțate de Kremlin, care ține legătura cu mercenarii care luptă alături de forțele pro-Assad în Siria.

Este neclar cine îi plătește pe acești soldați, dacă este vorba despre Moscova, despre Siria sau Iran.

Presa din Rusia a relatat că o firmă privată de securitate, Wagner - considerată a fi răspunsul rusesc la Blackwater - a fost angajată de Assad sau de aliații săi să păzească facilitățile din domeniul energiei.

Rafinăria din Deir Ezzor, care finanța odinioară Statul Islamic, este considerată acum vitală de regimul al-Assad pentru reconstruirea Siriei.

Fără să admită implicarea în conflict, Ministerul Apărării din Rusia a făcut referire la rafinărie într-o declarație în care a acuzat SUA de prezență ilegală în Siria și de confiscarea unor active economice.

Vladimir Frolov, un fost diplomat rus care acum este analist politic independent, spune că o astfel de ciocnire militară între SUA și Rusia nu a mai avut loc de la războiul din Vietnam.

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina SUA Siria Vladimir Putin wagner