MENIU

Armand Goşu, despre alegerile prezidenţiale din R. Moldova: Candidaţii, pro sau anti Plahotniuc

Armand Goșu a oferit un interviu pentru putereaacincea.ro, în care vorbește despre relația României cu Republica Moldova, aflată în prag de alegeri prezidenţiale, despre poziția Bucureștiului față de acestea, tema problemelor actuale și post-electorale care amenință această țară, dar și despre tema proiectului unionist, scrie Ziarul National.

Republica Moldova se pregăteşte pentru primele alegeri prezidenţiale prin vot direct, după 16 ani. Nouă candidaţi şi-au anunţat deja intrarea în cursă. Care preconizaţi că vor fi actorii principali între care se va duce, de fapt, bătălia electorală?

Vor fi peste zece candidați și toți vor avea de jucat câte un rol. Sau mai precis vor fi distribuți în diferite roluri. Campania electorală nu va fi una obișnuită, candidații vor fi mai puțin de dreapta sau de stânga, pro sau anti-europeni. Ei vor fi în primul și în primul rând, pro sau anti-Plahotniuc, un oligarh moldovean despre care se afirmă că ar controla politicieni, judecători, 90% din media moldovenească și care este considerat – poate exagerat – principalul responsabil de sărăcia și corupția din Republica Moldova ca și de furtul miliardului de dolari din cele trei bănci de la Chișinău.

Ca să înțeleagă cititorii, să ne imaginăm o linie dreaptă care are într-o parte un punct, pe Plahotniuc. Candidații sunt poziționați mai aproape sau mai departe de acest punct.

Cel mai apropiat este Marian Lupu, președintele Partidului Democrat, partid controlat de altfel de către Plahotniuc.

Urmează Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal, în coaliția de guvernare, acuzat de unii că ar fi compromis idealul Unirii cu România, dar care rămâne în memoria mea ca autor al unor replici memorabile. Se afirmă că el este controlat și șantajat de către Plahotniuc, inclusiv pentru acțiuni și decizii ale nepotului Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului.

Ceva mai departe l-am putea așeza pe fostul premier Iurie Leancă, liderul unui recent înființat Partid Popular European. Presa de la Chișinău afirmă că Leancă va fi liber atâta vreme cât face ceea ce-i cere Plahotniuc. Eu aș fi mai rezervat, cunoscând relațiile excelente pe care le are Leancă la Cancelaria doamnei Merkel, la Berlin.

Ușor în spatele lui ar sta președintele Socialiștilor, Igor Dodon, despre care se afirmă că ar fi controlat prin câteva dosare și care, în ultimele luni, colaborează excelent cu majoritatea fabricată de controversatul oligarh

Mai departe de Plahotniuc, la celălalt pol, se află Dmitri Ciubașenco, candidatul Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi, care dacă nu va fi scos din cursă în urma unor negocieri, are oricum șanse mici să adune multe voturi. Ciubanșenco, pur și simplu, este prea intelectual, e mult diferit de profilul alegătorului mediu din Moldova. În plus, se adresează cu prioritate segmentului alegătorilor rusofoni.

 Mai multe pe ziarulnational.ro