MENIU

APEL pentru judecarea lui PUTIN de un tribunal special pentru războiul din Ucraina - Cum a scăpat până acum liderul rus

Vladimir Putin / Foto: Profi Media

Germania cere comunității internaționale să se înființeze un tribunal special pentru a-l judeca pe președintele rus Vladimir Putin și regimul său pentru războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

Comunitatea internațională ar trebui să înființeze un tribunal special pentru a-l judeca pe președintele rus Vladimir Putin și regimul său pentru războiul de agresiune împotriva Ucrainei, a declarat luni ministrul german de externe Annalena Baerbock, potrivit Politico Europe.

Într-un discurs susținut după o vizită la Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga, Baerbock a subliniat necesitatea de a trage la răspundere conducerea rusă “pentru invazia lor”, care a început în urmă cu aproape un an.

Aceasta a avertizat că “pur și simplu nu este posibil” să se facă acest lucru la Curte din cauza unei “lacune în dreptul internațional” – Rusia nu acceptă jurisdicția Curții Penale și nici nu este probabil ca Consiliul de Securitate al ONU să trimită cazul la CPI, întrucât Moscova ar putea să se opună prin veto unei astfel de acțiuni, deoarece este membru permanent al Consiliului.

Pentru a evita acest impas, Baerbock a declarat că dorește să formeze, împreună cu țările partenere, “un tribunal special” care să se ocupe de crima de agresiune împotriva Ucrainei și care ar putea investiga și judeca liderii ruși.

Acest tribunal – care ar fi separat de CPI – ar trebui “să își extragă jurisdicția din dreptul penal ucrainean”, a mai declarat Baerbock.

Apelul nu este singular. În luna decembrie, președintele ucrainean Zelenski a vorbit despre incapacitatea Curții Penale Internaționale în cazul lui Vladimri Putin. Zelenski a declarat că nu este posibil proces împotriva Rusiei din cauza dreptului de veto pe care statul agresor îl are în ONU. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a cerut din nou comunității internaționale să susțină crearea unui tribunal special privind crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei. Inițiativa Kievului a fost deja susținută de șefa Comisiei Europene. Adjunctul Biroului prezidențial ucrainean - a explicat că poziția Ucrainei este clară: trebuie creat un tribunal special pentru agresiune — o invazie ilegală a teritoriului unui stat suveran. Activitatea sa se va concentra pe acțiunile conducerii de vârf a Rusiei, cei care gestionează și controlează statul. Instanțele de la nivel național se vor ocupa de crimele de război. Potrivit dreptului internațional, președintele și înalții oficiali ai oricărui stat sunt imuni de urmărire penală, adică nu pot fi arestați și judecați prin decizia altor țări. 

Ministrul german - Annalena Baerbock a mai explicat, luni, la Haga, că, în mod ideal, tribunalul special ar trebui să fie susținut de o coaliție largă de țări internaționale, să implice procurori și judecători din diferite țări și să aibă sediul în afara Ucrainei pentru a nu da impresia de părtinire, potrivit Politico Europe.

În același timp, ar trebui să se reformeze urgent dreptul internațional pentru a “depăși limitările”, astfel încât crimele de agresiune precum invazia în toată regula a Rusiei să poată fi investigate și de CPI dacă cealaltă parte, în acest caz Ucraina, acceptă jurisdicția tribunalului.

În alte cazuri – crime de război, crime împotriva umanității și genocid – aceasta este deja situația. Din acest motiv, procurorii de la tribunalul de la Haga au putut deschide o anchetă privind “presupusele crime comise în contextul din Ucraina” în luna martie a anului trecut.

“Responsabilitatea contează. Pentru că făptașii de aici, din Europa și din toate celelalte părți ale lumii, trebuie să știe că nu vor scăpa nepedepsiți. Este vorba despre descurajare … Putin trebuie să știe acum că agresiunea sa nu va rămâne fără consecințe”, a mai spus Baerbock.