MENIU

Apel dramatic din Venezuela: ”Poporul are nevoie disperată de ajutor umanitar”

Preşedintele interimar auto-proclamat al Venezuelei, Juan Guaido, a cerut forţelor armate venezuelene să permită intrarea ajutoarelor umanitare internaţionale, care încep să fie colectate în centrele de stocare, scrie agenţia spaniolă EFE. citată de RFI Romania.

Apelul vine în contextul în care podul Tienditas de la frontiera Venezuelei cu Columbia, pe unde ar urma să fie livrat ajutorul umanitar internaţional pentru populaţia venezuelană, a fost blocat de trupe loiale regimului preşedintelui Nicolas Maduro, potrivit opoziţiei de la Caracas.

Un apel asemănător a făcut şi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, care a cerut militarilor să accepte ajutor umanitar. „Poporul venezuelean are nevoie disperată de ajutor umanitar. Statele Unite şi alte ţări încearcă să ajute, dar armata Venezuelei, la ordinul lui Maduro blochează ajutoarele cu camioane şi autocisterne. Regimul Maduro ar trebui sa lase ajutoarele să ajungă la poporul înfometat", a scris el pe Twitter.

În condiţiile unei crize economice şi politice profunde şi a sancţiunilor internaţionale, populaţia Venezuelei se confruntă cu numeroase lipsuri, inclusiv de alimente şi medicamente.

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, îndeamnă statele occidentale să elimine sancţiunile impuse Venezuelei în loc să trimită ajutoare umanitare în sprijinul venezuelienilor.

Între timp ministrul de interne italian Matteo Salvini a anunţat că a primit o scrisoare din partea opozantului venezuelean Juan Guaido, autoproclamat preşedinte, care i-a cerut să primească o delegaţie a ţării sale la Roma, scrie AFP.

Italia este una din puţinele ţări din Uniunea Europeană care nu l-a recunoscut pe Juan Guaido drept 'preşedinte interimar' şi a blocat adoptarea unei poziţii comune a UE privind recunoaşterea acestuia, dar subiectul divizează profund guvernul de uniune. Într-una din rarele sale apariții publice, preşedintele italian, Sergio Mattarella, a intervenit pentru a cere ca Italia să dea dovadă de 'responsabilitate' şi 'claritate pe o linie comună cu toţi aliaţii şi partenerii din Uniunea Europeană'.

Vicepremier şi ministru de interne, Matteo Salvini nu a precizat deocamdată ce intenţionează să-i răspundă liderului opoziţiei venezuelene.

Mai multe articole despre:
Venezuela Nicolas Maduro Juan Guaido