MENIU

Anunț războinic al Rusiei. Arma-monstru anunțată de Putin intră în producție

Rusia este gata să înceapă să producă cea mai nouă rachetă a sa balistică intercontinentală (ICBM) Sarmat, a declarat luni un oficial militar rus, citat de agenţia de presă Xinhua, declaraţia sa intervenind la o zi după ce Moscova a anunţat că a testat cu succes noua sa rachetă hipersonică Kinjal, care la fel ca Sarmat poate străpunge scutul antirachetă american, conform oficialilor ruşi.

''În privinţa stadiului de pregătire a (rachetei) Sarmat, pot spune că toate problemele practice, ştiinţifice, tehnice şi de producţie au fost depăşite. Au fost pregătite instalaţiile de producţie necesare pentru numărul de rachete ce va fi comandat de Ministerul Apărării'', a declarat ministrul adjunct al apărării rus, Iuri Borisov, într-un interviu pentru Krasnaia Zvezda, ziarul armatei ruse, citat de Agerpres.

Astfel, Sarmat urmează să înlocuiască în viitorul apropiat ICBM R-36M2 "Voevoda" (SS-18 Satan, conform codificării NATO) din dotarea forţelor strategice ruse, a indicat el.

Rachetele ''Voievoda'', datând din anii 1980, sunt cele mai puternice din dotarea armatei ruse, capabile să lovească orice tip de ţinte protejate de apărarea antirachetă existentă la ora actuală, conform oficialilor de la Moscova.

Necesitatea înlocuirii acestora a apărut după ce Ucraina a suspendat orice fel de cooperare militară cu Rusia după anexarea Crimeii în 2014 şi a rolului său în conflictul din estul Ucrainei, întrucât racheta ''Voievoda'' a fost concepută şi fabricată în Dnepropetrovsk (Ucraina).

În discursul său despre starea naţiunii, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat la 1 martie că Rusia a început să testeze racheta Sarmat care are practic ''o rază de acţiune fără limită'' şi poate străpunge orice scut antirachetă.

Unii dintre analiştii militari ruşi pun însă la îndoială ''pregătirea Sarmat'' pentru lansarea în producţie, atrăgând atenţia ca aceasta s-ar afla încă în stadiu de testare.

RS-28 Sarmat, cea mai mare rachetă balistică intercontinentală rusească de până acum, este dotată cu un focos termonuclear.

Sarmat, scrie Sputniknews, este răspunsul Rusiei la amenințarea scutului antirachetă din Europa. Racheta va intra în producție în anul 2018, potrivit dezvoltatorilor. RS-28 Sarmat va înlocui precedenta familie de rachete balistice intercontinentale, RS-36, care au intrat în serviciu în anii 1970-1980.

Această armă letală are capacitatea de a transporta o încărcătură nucleară de 50 de megatone, de 2000 de ori mai puternică decât bombele de la Hiroshima şi Nagasaki, scrie Daily Mail.

Racheta se poate deplasa cu 7 km pe secundă, cu 16 focoase, şi o rază de acţiune de 10000 de kilometri. Mai concret, această armă le permite ruşilor să şteargă de pe faţa Terrei orice oraş din vestul Europei.

Sputniknews, una dintre portavocile mediatice ale Moscovei, evocă posibilitatea ca RS-28 Sarmat să poată purta o rachetă aflată încă în stadiul de dezvoltare, cunoscută sub numele de Yu-71, sau proiectul 4202.

Yu-71 se poate separa de racheta balistică purtătoare pentru a accelera la viteze de până la Mach 7 și Mach 12. Proiectilul, spun rușii, ar avea capacitatea de a evita scuturile antirachetă pentru a-și atinge ținta.

Mai multe articole despre:
Rusia rachetă Vladimir Putin Satan Sarmat