Anunț bombă al Comisiei UE. Bulgaria ar putea scăpa în 2019 de monitorizarea pe justiție
Bulgaria ar putea scăpa de Mecanismul de Cooperare și Verificare pe tema justiției, în vreme ce România înregistrează regrese și rămâne cu monitorizare pe termen nedefinit.
Vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a aruncat o bombă care a făcut explozie de la Bruxelles până la Sofia și mai ales București.
Bulgaria, care a aderat împreună cu România, sub același Mecanism de Cooperare și Verificare (MCV) pe justiție, ar putea scăpa de monjitorizare, în vreme ce România înregistrează încă regrese.
”Dacă Bulgaria continua cu eforturile susținute, vom putea să putem capăt mecanismului de verificare si cooperare. Vom ajuta Bulgaria, însă nu este vorba de un calendar”, a spus Timmermans.
”Raportul ia act cu satisfacție de faptul că această țară este în continuare hotărâtă să pună în aplicare aceste recomandări și depune eforturi susținute în acest sens. Comisia își exprimă încrederea că, dacă va menține această tendință pozitivă, Bulgaria va putea da curs tuturor recomandărilor rămase neaplicate și va îndeplini astfel toate obiectivele care nu au fost încă atinse. Procesul MCV pentru Bulgaria va putea astfel să fie încheiat înainte de sfârșitul mandatului actualei Comisii, în conformitate cu orientarea formulată de președintele Jean-Claude Juncker la începutul mandatului său”, precizează un comunicat al Comisiei Europene.
”În decursul celor douăsprezece luni de la ultimul raport din noiembrie 2017, Bulgaria a continuat să depună eforturi pentru a pune în aplicare recomandările formulate în raportul din ianuarie 2017. Comisia consideră că o parte din recomandări au fost deja puse în aplicare, altele fiind pe punctul de a fi puse în practică. Pe baza acestor constatări, se poate considera că trei dintre cele șase obiective de referință (independența sistemului judiciar, cadrul legislativ și criminalitatea organizată) sunt provizoriu îndeplinite. Având în vedere că, în unele cazuri, situația este în plină evoluție, Comisia trebuie să efectueze o monitorizare continuă pentru a confirma această apreciere.
Bulgaria trebuie să obțină în continuare rezultate concrete suplimentare, astfel încât să consolideze progresele realizate. Această tendință pozitivă va trebui să fie menținută în cadrul MCV și monitorizată în continuare de către autoritățile bulgare după încheierea MCV. Raportarea transparentă de către autoritățile bulgare va juca, împreună cu controlul public și civic, un rol important în asumarea la nivel național a răspunderii pentru monitorizare, furnizând în același timp garanțiile necesare pentru menținerea țării pe calea progreselor și a reformei. Comisia evidențiază totodată, în raportul său, o deteriorare semnificativă a situației din sectorul mass-mediei bulgare în ultimii ani. Acest fapt riscă să îngrădească accesul publicului la informații și să aibă consecințe negative asupra independenței sistemului judiciar, date fiind atacurile personalizate împotriva magistraților lansate de o parte a mass-mediei. În sens mai larg, capacitatea mijloacelor de informare în masă, dar și a societății civile, de a-i trage la răspundere pe demnitarii care exercită puterea, într-un climat de pluralism și în absența oricărei presiuni, reprezintă o piatră de temelie importantă atât pentru continuarea reformelor monitorizate în cadrul MCV, cât și pentru îmbunătățirea guvernanței la un nivel mai general.
Comisia își exprimă încrederea că Bulgaria va continua să depună eforturi în vederea continuării reformelor și va fi capabilă să pună în aplicare și recomandările pe care nu le-a abordat încă. Vom continua să monitorizăm îndeaproape progresele înregistrate și vom efectua, înainte de sfârșitul mandatului actualei Comisii, o nouă evaluare a progreselor înregistrate. Această evaluare va marca, potrivit previziunilor Comisiei, încheierea procesului MCV pentru Bulgaria. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, Comisia invită Bulgaria să continue actuala tendință pozitivă către punerea în aplicare a tuturor recomandărilor pe care nu le-a abordat încă”, precizează Comisia.