MENIU

Anchetă oficială la Londra: Putin a ordonat, "probabil", asasinarea lui Alexander Litvinenko

Asasinarea fostului spion Alexander Litvinenko a fost "probabil" ordonată de președintele Rusiei Vladimir Putin, a stabilit o anchetă oficială în Marea Britanie, notează BBC.

Alexander Litvinenko, opozant al regimului Vladimir Putin, a murit în 2006 la Londra, la câteva zile după ce a fost otrăvit cu poloniu-210, pe care l-ar fi ingerat dintr-o cană de ceai.

Președintele comisiei de anchetă din Marea Britanie, Sir Robert Owen, a declarat joi că cel mai probabil Vladimir Putin este cel care a dat ordinul asasinării.

Doi cetățeni ruși, Andrei Lugovoi ași Dmitri Kovtun, acuzați de asasinarea lui Litvinenko, au negat acest lucru.

Sir Robert a declarat că cei doi suspecți au acționat la ordinele serviciului de securitate rus, FSB.

"Luând în considerare toate dovezile și analizele disponibile, am concluzionat că operațiunea FSB de asasinare a lui LItvinenko a fost probabil aprobată de Nikolai Patrușev (pe atunci șeful FSB) și de asemenea de președintele Vladimir Putin", a precizat șeful comisiei de anchetă.

Ancheta publică a fost autorizată de către Guvernul britanic în iulie 2014, pe când armata rusă intensifica războiul în estul separatist al Ucrainei. Ea are loc în urma unei anchete judiciare efectuate de către acelaşi judecător. Această procedură i-a oferit acces la documente sensibile aparţinând Guvernului britanic şi serviciilor secrete, consultate cu uşile închise şi care nu pot fi făcute publice până la sfârşitul anchetei.