MENIU

Anatoly Chubais, un fost consilier apropiat al lui Putin, a ajuns la terapie intensivă

Putin începe să rămână fără aproapiați-cheie. Foto/Profimedia

Fostul șef al Rosnano și fostul reprezentant special al președintelui pentru relațiile cu organizațiile internaționale, Anatoly Chubais, a ajuns în secția de terapie intensivă a uneia dintre clinicile europene. A fost diagnosticat cu sindromul Guillain-Barré.

”Nu cred că este vorba despre otravă”, a spus una dintre sursele citate de Reuters, sub protecția anonimatului.

”El crede că este vorba despre o boală”, a comentat cea de-a doua sursă.

Ciubais, 67 de ani, crede că suferă de sindromul Guillain–Barre, o boală a sistemului imunitar care atacă sistemul nervos periferic, potrivit surselor citate de Reuters.

Reacția Kremlinului: Ce veste tristă

La scurt timp a venit și reacția Kremlinului. ”Ce veste tristă. Îi dorim însănătoșire grabnică”, a reacționat Kremlinul, potrivit Reuters.

Anatoli Ciubais, unul dintre consilierii președintelui Vladimir Putin și reprezentantul special al Rusiei pentru climă, și-a dat demisia în martie, la scurt timp după ce Putin a declanșat așa-zisa ”operațiune militară specială” din Ucraina. El a părăsit imediat Rusia din cauza opoziției față de războiul din Ucraina.

Fost vicepremier al Rusiei, a fost unul dintre puținii reformatori din anii 1990 care a rămas în cabinetul lui Vladimir Putin și a menținut relații apropiate cu oficiali din Occident.

Ce este Sindromul Guillain-Barre

Sindromul Guillain-Barré (GBS) este o afecțiune rară în care sistemul imunitar al unei persoane își atacă propriii nervi periferici. Primele simptome ale sindromului Guillain-Barré includ slăbiciune sau senzații de furnicături. Ele încep de obicei la nivelul picioarelor și se pot extinde apoi pe brațe și față. La unii oameni, aceste simptome pot duce la paralizia picioarelor, brațelor sau mușchilor faciali.

Sindromul poate afecta oameni de orice vârstă, dar este cel mai frecvent la adulți și bărbați. Comportă o potențială amenințare la adresa vieții. Persoanele cu sindrom Guillain-Barré trebuie tratate și monitorizate; unele pot necesita terapie intensivă. Tratamentul include terapia simptomatică și unele tipuri de imunoterapie. După cum a menționat OMS, majoritatea oamenilor se recuperează complet chiar și în cele mai severe cazuri de sindrom Guillain-Barré.