ANALIZĂ. Cum plătește lumea pentru războiul lui Putin din Ucraina
Liderii occidentali menționează necesitatea subminării, a ceea ce președintele SUA Joe Biden a numit „mașina de război a lui Putin”, ca unul dintre obiectivele sancțiunilor. Cu toate acestea, prețurile ridicate la petrol, gaze și alte mărfuri, unde Rusia este un exportator major, continuă să alimenteze această mașinărie.
Bloomberg Economics estimează că, în pofida refuzului unor țări de a cumpăra resurse energetice rusești sau chiar dacă le elimină treptat, veniturile din petrol și gaze ale Rusiei se vor ridica la aproximativ 285 de miliarde de dolari în acest an, adică cu peste 20% mai mult decât în 2021.
„Adăugați venituri din alte mărfuri și, în total, acest lucru compensează cu mult 300 de miliarde de dolari în rezerve valutare care au fost înghețate ca urmare a sancțiunilor”, scrie Bloomberg.
În urmă cu exact două luni, estimarea Bloomberg Economics a fost semnificativ mai mare - 321 de miliarde de dolari în venituri din exporturi de petrol și gaze, cu peste o treime mai mult decât în 2021.
Nu toată lumea s-a alăturat sancțiunilor impuse de occident
Cu toate acestea, eficacitatea sancțiunilor împotriva unei țări este în mare măsură determinată de alăturarea sau nu la acestea a majorității partenerilor săi comerciali. În caz contrar, accesul la economia mondială pentru această țară rămâne realizabil, spune Natalya Volchkova, profesor la Școala de Economie Rusă. Și nu toată lumea s-a alăturat sancțiunilor anti-ruse, iar țările UE, deși au început să-și reducă achizițiile de hidrocarburi rusești, au convenit asupra unui embargo al importurilor de petrol, și chiar și atunci cu excepții, abia în această săptămână.
India, de exemplu, a cumpărat peste 40 de milioane de barili de petrol rusesc de la începutul războiului. Este cu 20% mai mult decât pentru întregul an. China a fost la început precaută, iar marile companii de stat încă încearcă să nu încheie acorduri publice, dar micile rafinării independente exportă petrol rusesc. În plus, Beijingul negociază achiziția pentru rezerve strategice.
Aproximativ 500.000 milioane de barili mai curgeau în nord-vestul Europei din Rusia în luna mai, potrivit Vortexa, care analizează mișcările navelor de transport. Aceasta este mult mai mică decât înainte de război (1,4 milioane de barili). Și aici livrările în Marea Mediterană au crescut. Deci, Italia, potrivit Kpler, a primit aproximativ 450.000 de barili pe zi de la 1 mai până la 20 mai - de peste patru ori mai mult decât în februarie. O parte din petrol a mers în Turcia, care a crescut și ea nivelul de achiziții.
Companiile petroliere ruse, cel mai mare profit din ultimul deceniu
Companiile petroliere ruse au înregistrat în primul trimestru cel mai mare profit din ultimul deceniu, potrivit Sberbank CIB. Veniturile Rusiei din exportul de petrol și produse petroliere au crescut în ianuarie-aprilie cu 50% față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 82 de miliarde de dolari, subliniază Agenția Internațională pentru Energie.
Încă merg la export cereale, la prețuri ce au ajuns la niveluri record, din cauza că Rusia blochează porturile Ucrainei și nu îi permite să-și vândă produsele agricole.
Și gazele sunt un bun care încă este exportat, țările UE au plătit Rusiei peste 26 de miliarde de euro din 24 februarie, potrivit Centrului pentru Cercetare pentru Energie și Aer Curat.
Exporturile Rusiei pe zona industrială merg ca unse
De asemenea, sunt exportate și metale precum paladiu și nichel, unde Rusia deține o cotă de piață globală de 45,6%, respectiv 5,3% (conform estimărilor JPMorgan pentru 2020); din cauza fricii unei crize pe piața acestor metale, țările occidentale nu impun sancțiuni împotriva producătorului lor principal, Norilsk Nickel, și a principalului său proprietar, Vladimir Potanin.
Aluminiul este și el un generator de valută forte pentru ruși, principalul producător și furnizor fiind Rusal, asupra căruia au fost impuse sancțiuni și în 2018, decizie care au provocat o criză pe piața acestui metal.
Totodată, îngrășămintele sunt și ele vândute la prețuri în creștere din cauza sancțiunilor, deoarece Belarus și Rusia dețin aproape 40% din piața mondială, de exemplu, la îngrășămintele cu potasiu.
Și platina, unde Rusia deține 15% din piața mondială, reprezintă încă un generator de venituri, alături de cărbune, oțel sau cupru.
Contul curent al Rusiei s-a triplat în primele 4 luni ale anului
Surplusul de cont curent al Rusiei s-a triplat în primele patru luni ale anului, la 96 de miliarde de dolari, potrivit Băncii Rusiei. Deși importurile rusești s-au înjumătățit în aprilie, potrivit Institutului de Finanțe Internaționale (IIF), un surplus atât de semnificativ se datorează în primul rând prețurilor ridicate ale mărfurilor.
Economistul șef al IIF, Robin Brooks, a scris duminică pe Twitter:„Doar un embargo asupra resurselor energetice poate lovi cu adevărat Rusia. Creșterea excedentului de cont curent în acest an se datorează a două treimi din exporturile de energie și doar o treime scăderii importurilor. Sancțiunile maritime vor opri livrările de petrol din Rusia. Este nevoie doar de voință politică”, a spus acesta.
Al șaselea pachet de sancțiuni, asupra căruia țările UE au convenit marți, prevede nu doar o reducere cu 90% a achizițiilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului, ci și interzicerea asigurării pentru navele care îl transportă. Este și mai eficient, spun brokerii de transporturi navale și comercianții, pentru că Marea Britanie s-a alăturat interdicției. Compania birtanică Lloyd's of London sunt cei care oferă asigurări pentru 95% din companiile de transport maritim de mare tonaj din lume.
Asigurarea transporturilor, punctul vulnerabil al rușilor
„Importanța acestei mișcări a UE și Regatul Unit nu poate fi trecută cu vederea. O interdicție a asigurărilor ar da o lovitură uriașă capacității Rusiei de a exporta petrol. Aceasta este una dintre cele mai severe sancțiuni din înteg arsenalul Europei”, a comentat Helima Croft, director de strategie pentru mărfuri la RBC Capital Markets.
Dar interdicția asigurării va intra în vigoare abia în șase luni. „Dacă scopul sancțiunilor a fost oprirea trupelor ruse, atunci nu a fost unul realist”, spune Janis Kluge, cercetător senior la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate (citat Bloomberg), expert în Europa de Est și Eurasia. „Rusia încă poate finanța războiul și poate compensa o parte din daunele pe care sancțiunile le fac populației sale”, a mai spus specialistul.