MENIU

Analist: Rusia încearcă să exploateze superioritatea sa regională asupra NATO. Riscul pentru România

Rusia vrea să-și potențeze superioritatea regională pe care o are în fața NATO cu scopul de a negocia un nou cadru de securitate în Europa, acesta fiind motivul pentru care anunță că plănuiește să aducă în exclava rusă Kaliningrad rachete Iskander capabile să poarte încărcătură nucleară, susține analistul de securitate internațională Wojciech Lorenz, într-un interviu pentru hotnews.ro. 

Lorenz susține că nu este cazul să vorbim despre o confuntare în Siria, însă cataloghează situația actuală ca fiind chiar mai periculoasă decât Războiul rece.  

”Rusia incearca sa exploateze superioritatea sa regionala asupra NATO, incearca sa exploateze aceasta incredere pe care Vestul a acordat-o Rusiei dupa Razboiul Rece sperand ca ii va indrepta cursul catre o tara predictibila si stabila. Si putem vedea ca Rusia are un obiectiv strategic de a intimida NATO si posibil de a exploata aceasta superioritate regionala. Aceasta superioritate strategica o are de-a lungul frontierei cu NATO si cu UE si de aceasta trebuie sa ne temem”, a declarat analistul. 

Dacă știm că scopul lor strategic este să reintegreze spațiul post-sovietic și să mențină o zonă-tampon pe teritoriul noilor state NATO și UE foste membre ale Pactului de la Varsovia, spune Lorenz, ajungem la concluzia că vor putea încerca să folosească forța militară, tocmai pentru a crea această situație ”în care NATO nu va fi capabilă să găseasca soluția militară și în care sa fie forțată să negocieze cu Rusia o nouă arhitectură de securitate din Europa”.

”Rusia poate sa exploateze asta nu prin prezenta sa in Siria, ci prin superioritatea regionala in zona Marii Baltice si, dupa anexarea Crimeii, in zona Marii Negre. De cel putin zece ani, putem sa vedem ca semnalele dinspre Rusia sunt: 'Avem un echilibru nuclear cu SUA, suntem capabili sa amplificam tensiunile pana la armamentul nuclear si pana la nivelul strategic nuclear'. In acelasi timp, Vestul si-a mutat armele nucleare, in mare parte, din Europa de Vest, Rusia are superioritate conventionala regionala in fata NATO.

Sigur, in presa vedeti ca NATO are 2,5 milioane de militari, in timp ce Rusia are numai 800.000 si ceva, dar putem vedea ca Rusia are capacitatea sa mobilizeze in regiune 80-100 de mii de militari in trei zile, in timp ce NATO ar putea mobiliza 50 de mii de militari intr-o luna si ceva, in regiune.

Consecinta este ca Rusia poate sa joace jocul diplomatiei corozive. Incearca sa arate ca tarile din regiune si NATO nu au prea multe optiuni si ca Rusia este capabila sa scada nivelul de securitate, sa miste diferite tipuri de arme care sa ameninte nu doar tarile din vecinatatea ei imediata, ci si statele NATO si UE vechi, pentru ca rachetele Iskander amplasate in Kaliningrad pot sa atinga pana si Berlinul", a mai explicat analistul polonez, pentru hotnews.ro.

Prin urmare, spune acesta, mișcările Rusiei au scopul de a arăta că noi nu avem foarte multe opțiuni în afară de a negocia un nou cadru de securitate în Europa.

Mai multe articole despre:
Rusia rachete Kaliningrad