MENIU

Alertă teroristă maximă. Premierul belgian: Există riscul unui atentat similar celor din Paris

Belgia a ridicat sâmbătă la nivel maxim nivelul de alertă teroristă pentru orașul Bruxelles, a anunțat Centrul național de criză OCAM, referindu-se la o "amenințare iminentă", potrivit AFP. Premierul belgian, Charles Michel, a declarat sâmbătă că alerta teroristă a fost ridicată la nivelul maxim "în urma unor informaţii privind riscul unui atentat similar celor de la Paris", "comis în mai multe locuri, de mai mulţi indivizi", relatează Le Soir în ediţia online.

UPDATE 18.10: Forțele speciale belgiene au arestat patru oameni care se aflau într-un vehicul suspect în Piața Grand Sablon. în jurul orei 15.00. Poliția nu a dorit să precizeze mai multe informații despre această intervenție.

UPDATE 15.00: Premierul belgian, Charles Michel, a declarat sâmbătă că alerta teroristă a fost ridicată la nivelul maxim "în urma unor informaţii privind riscul unui atentat similar celor de la Paris", "comis în mai multe locuri, de mai mulţi indivizi", relatează Le Soir în ediţia online.

UPDATE 12.50. Ridicarea la maxim a nivelului de alertă teroristă în regiunea capitalei Bruxelles a fost legată de riscul unui atentat cu arme și explozibili, a declarat sâmbătă premierul Belgiei, Charles Michel, transmite AFP.

UPDATE 12.00. MAE român, atenţionare de călătorie pentru Belgia. Nivel maxim de alertă teroristă în Bruxelles

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Belgiei că OCAM - Organul belgian de coordonare pentru analiză a ameninţărilor - a ridicat nivelul de alertă teroristă la nivelul maxim pentru oraşul Bruxelles, 4 pe o scară de 1 la 4, ceea ce semnifică „o ameninţare serioasă şi iminentă”. Citeşte mai multe aici.

UPDATE 10.00. Metroul din Bruxelles a fost închis, sâmbătă dimineaţă.

Metroul din Bruxelles a fost închis sâmbătă, după ce autoritățile din capitala belgiană au ridicat la maxim nivelul de alertă teroristă și au atenționat populația să evite mulțimile din cauza unei 'amenințări grave și iminente', relatează AFP și Reuters.

"Ca urmare a unei noi evaluări", Organizația de coordonare pentru analiza amenințării (OCAM), care depinde de Ministerul de Interne, a declarat într-un comunicat că "nivelul de alertă teroristă a trecut la nivelul 4, foarte grav, pentru regiunea Bruxellesului". "Nivelul 3 rămâne valabil pentru restul țării", a adăugat OCAM.

Această măsură intervine la câteva ore după ce un suspect arestat în Belgia a fost pus sub acuzare pentru terorism de justiția belgiană în legătură cu atentatele jihadiste care au făcut 130 de morți la Paris la 13 noiembrie. Suspectul, a cărui identitate nu a fost făcută publică, este al treilea inculpat în Belgia în legătură cu atentatele de la Paris.

OCAM a descris "o amenințare serioasă și iminentă necesitând luarea de măsuri de securitate specifice, precum și recomandări speciale pentru populație".

Centrul a lansat un apel locuitorilor capitalei belgiene să evite "locurile cu concentrare masivă de persoane", citând "concertele, marile evenimente, gările și aeroporturile, transportul în comun", precum și zonele comerciale foarte frecventate.

De asemenea, OCAM a recomandat populației din Bruxelles să faciliteze controalele de securitate.

Sursa: agerpres.ro

Mai multe articole despre:
Belgia alertă terorism