MENIU

Alertă teroristă maximă în Franța - 4 aeroporturi evacuate de urgență după amenințări cu bombă

Alerta maximă continuă în Franța. Patru aeroporturi au fost din nou evacuate în urma amenințărilor cu bombă.

 

Trei aeroporturi franceze, precum şi aeroportul franco-elveţian Basel-Mulhouse au fost evacuate marţi în urma unor noi ameninţări cu bombă, relatează agerpres.ro, citând AFP.

Platformele din Bordeaux, Metz şi Tours au trebuit să fie evacuate, dar aceste incidente s-au încheiat la începutul după-amiezii, potrivit surselor citate.

În schimb, aeroportul Basel-Mulhouse, situat pe teritoriul francez în apropiere de graniţa cu Elveţia, a trebuit să fie evacuat la mijlocul după-amiezii, a anunţat prefectura Haut-Rhin pe reţeaua de socializare "X" (ex -Twitter).

"Geniştii sunt la faţa locului pentru a îndepărta orice îndoială", a spus prefectura, fără a preciza când ar putea fi reluate zborurile.

La sfârşitul după-amiezii, în jur de zece zboruri către această infrastructură au fost anulate şi alte două au fost deviate. Opt plecări au fost anulate.

Aeroportul Basel-Mulhouse, care a făcut deja obiectul a două evacuări săptămâna trecută, este unul dintre cele mai mari aeroporturi franceze şi al treilea din Elveţia, după Zurich şi Geneva. În 2022, a înregistrat un trafic de 7 milioane de pasageri.

Săptămâna trecută, aproape 70 de alerte false de bombă au vizat aeroporturi franceze, trimise "aproape fiecare de la aceeaşi adresă de e-mail situată în Elveţia", a declarat duminică ministrul francez al transporturilor, Clement Beaune, adăugând că, în total, "peste 60 de anchete vizând toate locurile au fost lansate".

Franța se află de peste o săptămână în alertă maximă după o serie de atacuri în țară, în urma declanșării războiului dintre Israel și teroriștii Hamas care au lansat un atac sângeros pe 7 octombrie.

Franţa a ridicat la maxim nivelul de alertă al planului Vigipirate împotriva atentatelor de la asasinarea în 13 octombrie a profesorului Dominique Bernard în faţa liceului său din Arras (Pas-de-Calais) de către un tânăr cunoscut pentru radicalizare islamistă.

În urmă cu o săptămână, două atacuri în Franța, după escaladarea violențelor în Israel și Gaza - Război în Israel după atacul Hamas 

Situatia critică din Franța, în contextul războiului din Israel și Gaza, generat de atacul Hamas și riposta armatei israeliene, l-a determinat pe președintele Macron să convoace o sedință de securitate pe 13 octombrie 2023. Decizia a venit după ce un musulman, inarmat cu o alba alba, a omorat un profesor, prin decapitare, si a ranit mai mulți elevi.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a catalogat atacul cu cuțit de la liceul din Arras drept „terorism islamist barbar”. Macron a anunțat în fața jurnaliștilor francezi că poliția a reușit evitarea unei alte tentative de atac în altă regiune din Franța, tot vineri, însă nu a dat detalii despre incident.

O persoană a murit și alte două au fost rănite în atacul de vineri dimineață de la Liceul Gambetta din Arras. Un bărbat de origine cecenă a înjunghiat mortal, prin decapitare, un profesor și a rănit grav alți doi adulți într-un atac cu cuțitul, potrivit france24.com. Înainte de a-și duce planul diabolic la final, tânărul a strigat „Dumnezeu e mare”.

Președintele Macron a anunțat că un al doilea atac a fost evitat vineri de poliție. Acesta a precizat că a fost dejucat de agenții de polițiefără să ofere mai multe detalii presei.

Suspectul atacator, Mohammed Moguchkov, care are peste 20 de ani, a fost arestat de poliție.