MENIU

Alertă în spitalele din New York: Peste 7.000 de asistente, în grevă - Protest împotriva burnout și pentru salarii mai mari - VIDEO

Alertă în spitalele din New York: Peste 7.000 de asistente, în grevă - Protest împotriva burnout și pentru salarii mai mari

Peste 7.000 de asistente care lucrează la cele mai mari spitale din New York au intrat în grevă. Cadrele medicale nu au reușit să ajungă la un acord pentru a-și renegocia contractele de muncă, relatează Realitatea PLUS. Acestea spun că uriașa lipsă de personal cu care se confruntă sistemul medical provoacă epuizare pe scară largă și le împiedică capacitatea de a-și îngriji corespunzător pacienții. 

Asistentele medicale de la două mari spitale din New York spun că lucrează multe ore în condiții nesigure, fără un salariu suficient. În plus, procesul de burnout se instalează deja în masă, din cauza deficitului de personal, mai susține acestea, scrie CNN. Este vorba de peste 7.000 de asistente medicale care au intrat în grevă de la începutul săptămânii. Este vorba de cele de la unul din spitalele din Manhattan ale rețelei Mount Sinai și de Centrul medical academic Montefiore din Bronx, potrivit presei americane.

Mii de asistente medicale au ieșit luni pe străzile din New York cu pancarte ce conțin mesaje dure legate de drepturile de muncă. Asistentele acuză că șefii și-au dublat salariul iar ele nu au primit nimic în plus. Acestea cer salarii mai mari și personal suficient în spitale.

„Sănătatea este un drept al omului. Calitatea sănătății este de asemenea un drept al omului”, spun sindicaliștii, alături de asistentele medicale.


„Într-o perioadă în care aveam cea mai mare nevoie. Ei și-au sacrificat nu doar propria lor siguranță, cu și pe cei dragi. Au fost acolo pentru noi în cele mai întunecate ore și perioade și de aceea suntem și noi, și eu, aici pentru ei!”, susțin asistentele care au ieșit pe străzile din New York

Sindicatul asistenților medicali din New York a declarat că, din lipsa de personal la spitalele din oraș, unele cadre medicale au fost nevoite să îngrijească de două ori mai mulți pacienți decât în mod normal, ceea ce devine riscant. 

Cadrele medicale spun că, într-o singură zi în care trebuie să aibă grijă de 8, poate chiar și 10 pacienți, ajung să uite să meargă la toaletă pentru a se ocupa de bolnavi. Iar turele de 12 ore în sala de operație devin adesea de 14-16 ore.

„Nu mai putem susține ce se întâmplă în domeniul sănătății. Unele dintre condițiile cu care ne-am confruntat noi, ca asistente și lucrători din domeniul sănătății, este lipsa de personal. Și nu doar în rândul asistentelor. Pierdem specialiști pentru bolile respiratorii, pierdem ajutoarele de la oamenii din spitale care încearcă atât de mult să aibă condiții de muncă mai bune în care să nu se simtă abuzați”, a explicat Michelle Gonzales, asistentă din New York.

În același timp, sindicaliștii anunță că oferta de majorare salarială de 19 la sută nu e suficientă pentru a acoperi deficitul de personal și munca în plus la care trebuie să facă față în prezent personalul medical din spitale.

Spitalele au anunțat că vor majora salariile și vor angaja mai mulți asistenți medicali.

Deocamdată, în ciuda ofertei Centrului medical academic Montefiore, de creștere a salariului cu 19% și mărire a numărului de noi posturi de asistent medical cu peste 170, conducerea Sindicatului asistentelor medicale din New York a anunțat că a fost respinsă, scrie CNN.

Greva de acum din sistemul medical este una din cele mai mari din ultimii ani. Sindicaliștii care au fost în prima linie în timpul pandemiei de COVID-19 timp de aproape trei ani explică blocarea sistemului di ncauza deficitului de personal generalizat ce a început să crească în acești ultimi ani de pandemie, mai scrie CNN.