MENIU

Aleksandr Dughin, ideologul lui Putin, legături controversate cu România

Ideologul lui Putin are legături cu România. Aleksandr Dughin a venit în mai multe vizite în țara noastră și a transmis mesaje de propagandă. Mai mult, cel responsabil de aducerea lui Dughin în România este Călin Georgescu, promovat în ultimii ani de partidul AUR. 

Aleksandr Dughin, filosof rus apropiat al Kremlinului, a vizitat de mai multe ori România. Ultima dată a venit pentru lansarea unei cărți, în 2017, când le-a vorbit celor prezenți despre Putin și propaganda soroșistă. 

La acel eveniment, Dughin s-a împrietenit cu cei din sală și le-a evocat relațiile de secole ale românilor cu rușii. A vorbit despre Mircea Eliade, Lucian Blaga, Nicolae Iorga sau Nae Ionescu, pentru ca apoi să treacă la propagandă. 

"Eu sunt patriot rus şi-l susţin pe Putin, dar şi noi detestăm anumite lucruri din Rusia. Detestăm corupţia. A fi patriot rus nu înseamnă a aproba tot. Lucrurile stau cam aşa şi în România. Trebuie să criticaţi, să vă revoltaţi pentru a corecta situaţia", spunea Dughin, în 2017.

A urmat apoi o confruntare a Estului cu pericolul globalizării. Aici a fost amintit și omul de afaceri George Soroș.

"Viziunea asupra lumii coincide la Vladimir Putin şi Donald Trump. Aceasta se deosebeşte de UE, nu de a europenilor. Deosebirea e între ceea ce gândesc elitele şi popoarele. Ce vedem acum e un proiect de lichidare a identităţilor colective. De exemplu: au loc pierderea identităţii religioase şi dispariţia religiei. Oamenii au dreptul să creadă în ce vor. Globalizarea înseamnă sfârşitul statelor naţionale", mai spunea Dughin.

Mai mult, "lupta împotriva familiei tradiţionale e alimentată prin fonduri venite de la George Soros", a conchis Dughin.

Iar în 2013, Fundația „Nicolae Titulescu“, condusă de Adrian Năstase, l-a avut ca invitat pe Aleksandr Dughin. Fostul premier s-a întâlnit cu ideologul rus.

Dughin a mai fost în București și în iunie 2014, când a avut întâlniri cu un cerc restrâns al celor din jurul Mișcării Eurasia în România. Potrivit Adevărul, omul responsabil de aducerea lui Dughin în 2014 a fost Călin Georgescu, promovat în ultimii ani de Alianța pentru Unirea Românilor. El a fost prezentat ca posibil premier. Însă partidul condus de George Simion s-a îndepărtat ușor de el.