ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Care sunt principalii actori politici şi partidele cu şanse în alegeri
ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Cinci formaţiuni politice sunt creditate cu şanse de a intra în Parlament după alegerile legislative care au loc duminică în R.Moldova, dar situaţia ar putea să se schimbe după o decizie de ultim moment a Curţii de Apel, care a exclus joi Partidul Patria, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale.
ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Vecinii de peste Prut se pregătesc pentru un scrutin crucial pentru viitorul ţării, care se ede nevoită să aleagă din nou între Est şi Vest. Iată care sunt partidele cu şanse de a intra în Parlament.
PARTIDUL COMUNIŞTILOR (PCRM, opoziţie)
Prorus şi având ca siglă secera şi ciocanul, PCRM a fost înregistrat ca partid la 27 aprilie 1994 sub conducerea lui VLADIMIR VORONIN (73 de ani), veteranul scenei politice moldoveneşti. După alegerile din 2001, partidul a obţinut majoritatea calificată în Parlament şi a modificat Constituţia pentru a desemna şeful statului. Ca urmare, Vladimir Voronin şi partidul său au condus ţara din 2001 şi până în 2009.
În ultimele sondaje de opinie, partidul este creditat cu un scor cuprins între 20 şi 24 la sută din intenţiile de vot.
PARTIDUL LIBERAL-DEMOCRAT (PLDM, coaliţie de guvernare)
PLDM, proeuropean, este un partid relativ nou pe scena politică a Republicii Moldova, dar care a fost într-o continuă creştere, în prezent numărând 43.000 de membri. Partidul, a cărui siglă este un stejar, se declară conservator şi este condus de VLAD FILAT (45 de ani), fost premier al R.Moldova în perioada 2009-2013. Prim-vicepreşedintele partidului, Iurie Leancă, deţine în prezent funcţia de premier, după demiterea Guvernului Filat în februarie 2013.
La alegerile de duminică, PLDM este creditat de diverse institute de sondaje cu un scor cuprins între 18 şi 20 la sută.
PARTIDUL DEMOCRAT (PDM, coaliţie de guvernare)
A treia forţă politică din Republica Moldova, PDM a fost înregistrat ca partid în martie 1997 sub numele de Mişcarea pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă (MpMDP), iar în prezent se află la guvernare în cadrul Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană.
În alegerile de duminică, partidul este creditat cu un scor cuprins între 16 şi 17 la sută din intenţiile de vot.
PARTIDUL LIBERAL (PL)
Partidul Liberal este succesorul Partidului Reformei (PR) şi a fost constituit la 5 septembrie 1993. Partidul a participat la alegerile parlamentare din 1994, 1998 şi 2001, fără a reuşi să intre însă în Parlament. Prima reuşită a partidului a fost înregistrată în 2009, când a obţinut 15 mandate în alegerile din 5 aprilie, acelaşi număr ca în scrutinul anticipat din iulie acelaşi an.
PL este creditat cu un scor cuprins între 8 şi 10 la sută din intenţiile de vot, potrivit ultimelor sondaje de opinie.
PARTIDUL PATRIA (PP, exclus din scrutinul parlamentar)
Partidul Patria este o formaţiune foarte nouă pe scena politică din Republica Moldova, fiind înregistrată în septembrie 2014. PP s-a înscris în cursa electorală avându-l cap de listă pe controversatul om de afaceri RENATO USATÎI (36 de ani), originar din R.Moldova dar cu afaceri în Rusia. Ascensiunea partidului a fost fulminantă, acesta reuşind să ajungă a patra forţă politică de la Chişinău, devansându-i pe liberalii lui Ghimpu, într-un timp foarte scurt.
Partidul era creditat în sondaje cu un scor cuprins între 9 şi 11 procente.
PARTIDUL SOCIALIŞTILOR (PSRM, extraparlamentar)
Înfiinţat în 1997, PSRM este format din foşti membri ai Partidului Socialist din Moldova (PSM), care părăsiseră partidul la începutul lui 1996 din motive de natură strategică şi ideologice.
Dacă până recent, PSRM nu era creditat cu şanse de a intra în Parlament, ultimele sondaje îi acordă aproximativ 6 la sută din intenţiile de vot, mergând chiar până la 15 la sută, în cazul celor mai părtinitoare.