MENIU

Alegeri SUA. Trump se distanțează în cursa republicană. Sanders nu cedează în fața lui Clinton

Bernie Sanders

Donald Trump și Hillary Clinton au câștigat marți alegerile primare republicane și democrate din Arizona pentru Casa Albă, potrivit proiecțiilor canalelor americane, informează AFP și Reuters. Contracandidații lor au răspuns însă cu victorii în celelalte state puse în joc marți: Utah și Idaho. 

Donald Trump i-a învins cu ușurință pe senatorul de Texas Ted Cruz și guvernatorul de Ohio John Kasich în acest stat de la granița cu Mexicul unde discursul său anti-imigrație a primit un răspuns favorabil puternic. El a câștigat toți cei 58 de delegați în joc în Arizona, potrivit normelor în vigoare în acest stat. Rezultatele încă parțiale îi acordă miliardarului mai mult de 46% din voturi.

În același timp, senatorul de Texas Ted Cruz l-a învins detașat pe Trump în 'caucus'-ul din Utah. Senatorul Ted Cruz a câștigat în Utah cu 70% din voturi, stat majoritar mormon în care alegătorii l-au dezavuat pe Donald Trump, care a terminat pe locul trei, în urma lui John Kasich, guvernatorul Ohio, notează Agerpres. Potrivit DPA, stilul impetuos al miliardarului, modul de viață luxos și faptul că a avut mai multe soții nu i-au atras prea mult sprijin în statul majoritar mormon.

Totuși, după ce a câștigat în Arizona, care acordă câștigătorului toți delegații, Donald Trump domină cursa republicană cu 741 de delegați, Ted Cruz e al doilea cu 461, iar John Kasich are 145.

În tabăra democrată, Hillary Clinton l-a învins în Arzona pe singurul său rival, senatorul de Vermont Bernie Sanders, dar repartizarea delegaților va fi proporțională.

Sanders a câștigat în schimb alegerile din statul Idaho, potrivit CNN și The Washington Post. Bernie Sanders conduce cu aproape 80% din voturi și în statul Idaho, potrivit CNN și Washington Post. Diferența mare cu care a câștigat senatorul de Vermont în cele două state i-ar putea aduce în total mai mulți delegați decât rivalei sale, notează AFP.

'Această campanie merge bine pentru că generează multă energie și entuziasm', a declarat candidatul democrat într-un miting electoral de la San Diego, în California. El și-a justificat victoria, într-un comunicat, prin afluxul alegătorilor tineri și al membrilor clasei muncitoare.

Umătoarele scrutinuri sunt 'caucus'-urile democrate de sâmbătă din Alaska, Washington și Hawaii, urmând ca pe 5 aprilie să aibă loc alegeri primare în ambele partide, în statul Wisconsin.